De invloed van de zomertijd op het slaapritme is groter dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Ludwig-Maximilians-Universität in München.
Langer licht
Het onderzoek wijst uit dat de zomertijd een langdurig en groot effect heeft op de biologische klok van mensen. Komend weekeinde, in de nacht van zaterdag op zondag, wordt de klok weer een uur teruggezet en gaat de wintertijd in. Een kwart van de wereldbevolking heeft elk jaar met zomertijd te maken. Dankzij deze maatregel, die in de vorige eeuw werd ingevoerd, blijft het in de zomermaanden langer licht. In het voorjaar wordt de klok een uur vooruit gezet; in het najaar achteruit.
Online vragenlijst
Voor het onderzoek hebben de wetenschappers 50.000 mensen over de hele wereld een online vragenlijst laten invullen. Hieruit kwam naar voren dat met name
avondmensen, na het ingaan van de zomertijd, kampen met een
verstoord slaapritme. Zodra de klok weer een uur terug gaat, verdwijnen de problemen, aldus de onderzoekers.
"Kwaliteit afgenomen"
Volgens de onderzoekers wordt de
biologische klok van mensen vooral
aangestuurd door licht. In de winter loopt onze klok ongeveer gelijk met de momenten waarop het licht en donker wordt. In de zomer gebeurt dit echter niet en wordt het interne ritme van mensen niet aangepast. "Daardoor slapen we minder en neemt de kwaliteit van onze slaap in de zomermaanden wellicht af", aldus de wetenschappers.
Voortplantingsgedrag
De onderzoekers vermoeden bovendien dat de introductie van de zomertijd een van de oorzaken is van het feit dat het voortplantingsgedrag van mensen de afgelopen decennia minder seizoensgebonden is geworden. Onze biologische klok raakt door de zomertijd zo in de war dat hij niet meer goed in staat is te bepalen in welk seizoen we zitten, stellen zij.
Omdat uit het onderzoek blijkt dat het effect van de zomertijd op onze biologische klok veel groter is dan voorheen werd gedacht, pleiten de onderzoekers ervoor de zomertijd opnieuw te bekijken en eventueel zelfs af te schaffen. (belga/svm)
Bron:
http://www.hln.be/hlns/cache/det/ar...nBottomArtikels