23rd October 2007, 15:12
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Groei generische medicijnen valt stil
Groei generische medicijnen valt stil
BRUSSEL - De farmaceutische industrie houdt de opmars van generieken tegen met goedkopere merkgeneesmiddelen.
Van 2001 tot 2006 groeide het marktaandeel van generische geneesmiddelen, de goedkopere maar evenwaardige varianten van merkgeneesmiddelen, gestaag van 2 naar 10 procent. Dit jaar stopt die groei voor het eerst en zakt het marktaandeel van de generieken zelfs onder de 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van FeBelGen, de koepelorganisatie van de Belgische generieke geneesmiddelenbedrijven, die De Morgen kon inkijken.
Volgens FeBelGen schrijven huisartsen weer minder generieken voor omdat de druk van de ketel is. De voorbije jaren voerde de minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte (PS), heel wat campagnes. Hij verplichtte de huisartsen zelfs om 27 procent 'goedkope' geneesmiddelen voor te schrijven.
Volgens FeBelGen zit daar echter het probleem. 'De term “goedkoop, omvat niet alleen generieken maar ook de merkgeneesmiddelen waarvan het octrooi is afgelopen, en die 30 procent goedkoper zijn. Het gevolg is dat het voor huisartsen niet meer uitmaakt of ze generieken voorschrijven, zolang ze maar hun objectieve doelen van “goedkope, geneesmiddelen halen', zegt secretaris-generaal Joris Van Assche. 'Door deze ambiguïteit kunnen de generieken de concurrentie niet meer aangaan met de merkgeneesmiddelen.'
'De concurrentie is scherper geworden', zegt Jos De Smedt van de huisartsenvereniging Domus Medica. 'De farmaceutische industrie heeft de prijs van heel wat merkgeneesmiddelen fors laten zakken, waardoor de kloof tussen de duurste generische geneesmiddelen en goedkoopste merkgeneesmiddelen veel kleiner is geworden.'
Dat er nog iets schort aan de mentaliteit van de voorschrijvende huisarts, ontkent De Smedt echter. Hij wijst vooral naar de ziekenhuizen, die het voorschrijfgedrag van de huisartsen nog al te vaak terugschroeven.
'Een patiënt kan al jaren generische geneesmiddelen nemen. Als hij in het ziekenhuis komt, krijgt hij opnieuw een merkgeneesmiddel voorgeschreven. De patiënt raakt daardoor verward. Op de duur kan het zijn dat de huisarts niet meer de moeite neemt om uit te leggen dat een generiek evenwaardig is', zegt hij.
In het oude financieringssysteem hadden ziekenhuizen er geen nadeel bij om dure geneesmiddelen voor te schrijven, omdat de ziekteverzekering toch alles terugbetaalde. Sinds 1 juli vorig jaar krijgen de ziekenhuizen echter forfaitaire budgetten, waardoor specialisten goed moeten nadenken over hun voorschrijfgedrag.
DS, 23-10-2007
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|