Paarse kernkabinet geen aangenaam weerzien
Slinkende erfenis Verhofstadt II laat ruziënde erfgenamen achter
BRUSSEL - Het paarse kernkabinet was geen aangenaam weerzien, onder meer door André Flahaut (PS).
'Wij geloven nog steeds dat een begroting in evenwicht haalbaar is voor 2007', liet afscheidnemend premier Guy Verhofstadt (Open VLD) gisteren via zijn woordvoerder vanuit Lissabon weten. Het haast obligate optimisme van de premier is ondertussen zowat het enige wat nog rest van paars. Het ontslagnemende kernkabinet vergaderde gisterenochtend over die begroting 2007, en de sfeer was niet aangenaam.
Het monitoringcomité dat de begroting in het oog moet houden, rekende eerder deze week op een tekort van 1,5 miljard euro of 0,5 procent van het bbp, terwijl paars mikte op een overschot van 0,3 procent. Om dat tegen te gaan, heeft het kernkabinet nu beslist om een soort begrotingscontrole te organiseren. Vier departementen die dreigen de toegestane kredieten te overschrijden zullen onderworpen worden aan een nieuw onderzoek. 'Bijzondere aandacht zal daarbij gaan naar het departement Defensie', laat de premier weten. Defensie worstelt met een overschrijding van niet minder dan 50 miljoen euro, bij de drie andere departementen is de put veel kleiner.
Begin volgende week komt er een totaalverslag van alle tekorten, maar belangrijker is dat Begroting vandaag al een eerste rapport krijgt van wat er misliep bij Defensie. Woensdag komt het paarse kernkabinet daarover opnieuw samen. 'Het is bijzonder frustrerend te zien dat Open VLD en MR de enige zijn die nog echt betrokken zijn bij het begrotingswerk. CD&V wil nog niets te maken hebben met de begroting van 2007 en SP.A doet er nu al alles aan om de oppositie voor te bereiden', zuchtte een topliberaal.
Op het kernkabinet kwam Freya Van den Bossche, de SP.A-vice-premier en minister van Begroting tegenover MR-vice-premier en minister van Financiën Didier Reynders te staan. Die laatste nam het de eerste niet in dank af dat ze dinsdag in de commissie Begroting de zwarte piet van de onregelmatigheden bij Defensie doorschoof naar Financiën.
Defensie maakte vier jaar lang onrechtmatig gebruik van een thesaurierekening, en die staan volgens het rapport van het rekenhof uit 2006 onder controle van Financiën, zo wist Van den Bossche. Ook minister van Defensie, André Flahaut (PS), zwaaide met dat argument.
'Ik begrijp niet waarom er niet meer controle kan komen op dat soort kredietlijnen. De minister van Financiën wordt hier niet aangevallen, wel het systeem. Het zijn de Inspectie Financiën en het Rekenhof die de controle moeten uitoefenen, en die vallen onder Reynders', zei Van den Bossche op de kern. Reynders reageerde heftig en schoof bij het buitenkomen uit de vergadering in verklaringen aan de pers elke verantwoordelijkheid van zich af.
Bij Begroting is men al langer ontstemd over de nonchalante houding van Reynders. Die schuift bij problemen steeds de zwarte piet door. Nooit neemt hij zelf zijn verantwoordelijkheid op. Reynders beschuldigde Van den Bossche van oppositiepraktijken. Hij dacht dat het tekort nog wel zou meevallen. Van den Bossche betwijfelt dit. 'We zijn haast eind oktober. Bovendien is het gat op Defensie moeilijk samendrukbaar.'
DS, 19-10-2007 (Wouter Verschelden)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|