Citaat:
Orgineel gepost door Barst
Idd, enige serieuze punt van discussie is of het nu vijf voor dan wel vijf na twaalf is
|
Volgens Tim Flannery, een australisch zoöloog/paleontoloog/klimaatexpert die al 2 boeken schreef over dit onderwerp en klimaatadviseur is van de Australische eerste minister, is het al 5 na 12... Getuige onderstaand artikel.
Ik word echt gewoon gek van de hoeveelheid mensen die niet zien hoe erg het gesteld. De meesten hebben geen idee waar ze over praten, maar beweren doodleuk dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen. Onlangs hoorde ik een leerkracht biologie van mijn school vertellen dat CO2 helemaal niet de grote schuldige is, maar de waterdamp in de atmosfeer. Hij ging dus An Invonvenient Truth ook niet laten zien. Het klopt dat waterdamp óók een broeikasgas is, maar om te beginnen niet zo krachtig als CO2 en er is de laatste 100 jaar helemaal geen stijging van het waterdampgehalte gemeten, een hoger CO2-gehalte daarentegen, dat wel. De hoeveelheid waterdamp kan dus nooit de oorzaak van de stijgende hoeveelheid hittegolven die de wereld de laatste 10 (!) teisteren en van de stijgende temperaturen...
DUS leerkrachten in spé: documenteer je grondig voor je de opwarming van de aarde gaat ontkennen! Je hebt teveel invloed om je zo'n vergissing te veroorloven...
Klimaatverandering nu al groot risico volgens wetenschapper
Een Australische wetenschapper, Tim Flannery, waarschuwt dat het broeikaseffect tien jaar eerder dan aanvankelijk werd gedacht de grens van gevaarlijke klimaatveranderingen is gepasseerd. Flannery baseert zijn uitspraken op de gegevens in het nieuwe rapport van het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties, dat officieel in november wordt gepubliceerd.
Flannery zei tegenover de Australische omroep ABC dat uit de nieuwe cijfers blijkt dat klimaatverandering nu al een groot risico is, "en niet volgend jaar of het volgende decennium". Volgens de klimatoloog bedroeg de vervuiling van de atmosfeer met broeikasgassen midden 2005 455 deeltjes per miljoen.
"We dachten dat we die drempel over ongeveer een decennium zouden bereiken, dat we zoveel tijd hadden", zei Flannery. "Het betekent dat het erger is dan werd gedacht, erger dan het ergste scenario dat we ons in 2001 konden voorstellen."
Economische groei verantwoordelijk
Flannery meent dat de economische groei in China en India en de voortgaande groei in de rijke landen verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling. "Het is een wereldwijd probleem. We hebben overal groeiende economieën gehad, en we baseren die groeiende economische activiteit nog altijd op fossiele brandstoffen. Het metabolisme van die economie ligt nu op een ramkoers met het metabolisme van onze planeet."
Flannery hoopt dat de nieuwe gegevens het gevoel van urgentie op de eerstvolgende VN-klimaattop, in december in Bali, zullen vergroten. In Bali zal worden onderhandeld over een nieuw klimaatverdrag ter vervanging van het Kyoto-protocol uit 1997, dat in 2012 afloopt. (novum/dm)
Bron: www.demorgen.be, 09/10/2007