Unieke biogasinstallatie vormt mest om tot groene elektriciteit
In het West-Vlaamse Diksmuide is zaterdagmorgen onder zeer ruime belangstelling vanuit landbouwmiddens en de politiek met een muisklik via de computer de eerste biogasinstallatie in Europa die mest omvormt tot groene elektriciteit, in werking gesteld.
De eer moest Vlaams minister van Financiën, Begroting en Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen te beurt vallen, maar de minister liet zich verontschuldigen en werd vervangen door Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne.
De biogasinstallatie in Diksmuide, een ware Europese primeur, die tot stand kwam door een nauwe samenwerking tussen energieleverancier Eneco Energie België en Eco Projects, dat onder het voorzitterschap staat van Camiel Adriaens, nationaal voorzitter van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS), zal -eens op volle toeren- groene stroom leveren aan een duizendtal gezinnen.
Naast stroom levert ze ook warmte en mestkorrels. Eneco energie gaat samen met Eco Projects in België binnen de vijf jaar veertig soortgelijke installaties bouwen en exploiteren. Eneco energie zal de komende vijf jaar ruim 1,5 miljard euro investeren in duurzame energie in België. "De ontwikkeling van de installatie kwam er nadat het ABS vijf jaar geleden zelf het heft in handen nam om een oplossing te zoeken voor het mestoverschot dat niet meer op Vlaamse bodem mocht uitgespreid worden", lichtte Camiel Adriaens toe.
"Een eerste project van een mobiele mestverwerkingsinstallatie waar we zeer veel geld instaken, sneuvelde op het filtersysteem. Het water dat bij het verwerkingsproces vrijkwam, voldeed niet aan de strenge normen van de Vlarem-wetgeving. Het kon niet geloosd worden. Met een koppige boerenmentaliteit hebben wij echter voortgewerkt tot we op het pad gekomen zijn van de bio-methanisatie met een uniek zuiveringssysteem. Het water voldoet nu aan de strengste normen.
Het probleem van het mestoverschot kan in zeer grote mate opgelost worden aan een zeer matige prijs en dit zonder geurhinder, geen hinder qua inplanting op het bedrijf zelf of voor de omgeving en geen nutriënten die nog op Vlaamse bodem moeten gebracht worden", aldus nog een enthousiaste Camiel Adriaens. "De landbouwer zal nu weer opnieuw zijn inkomen kunnen verdienen en dit niet via subsidies, maar door de prijzen die hij voor zijn producten krijgt. Mag ik toch aan minister Fientje Moerman vragen dat ze eindelijk die ecologie-toelage uitbetaalt aan deze landbouwer hier waar de eerste biogasinstallatie staat. Hij heeft er nog niets van gezien", sloot Adriaens af.
Staatssecretaris Van Quickenborne deelde het optimisme van de aanwezige landbouwers: "Werd er met de Mest Actie Plannen geopperd dat de enige oplossing voor het verminderen van het mestoverschot de afbouw van de landbouw was, dan kunnen de Vlaamse boeren vandaag weer denken aan bloei en uitbreiding van hun landbouwbedrijven. Het samengaan van ecologie en landbouw leek tot voor kort een onmogelijk iets. Met deze biogasinstallatie is het tegendeel bewezen. De boer als 'groene' ondernemer verdient een standbeeld." (belga/dm)
Bron: www.demorgen.be, 06/10/2007