Planeet bijna op einde van haar Latijn
Volgens de Wereldunie voor Natuurbehoud (IUCN) worden steeds meer diersoorten overal ter wereld met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit de Rode Lijst van de organisatie. De internationale natuurbehoudsorganisatie WWF ziet hierin het bewijs dat onze planeet bijna op het einde van haar Latijn is.
De Rode Lijst van de IUCN is een barometer die aangeeft wat voor de diersoorten op onze planeet de gevolgen zijn van de verdwijning of de versnippering van hun leefgebieden, overexploitatie, vervuilende stoffen, de introductie van uitheemse soorten en indringers, of de klimaatverandering.
"We verkeren in alarmfase rood, " zegt Dr. Susan Lieberman, directeur van het Global Species-programma van WWF. "Het is hoog tijd dat de mensen stoppen met praten en beseffen dat dit echt geen spelletje is. De toekomst van onze planeet - en van het milieu dat we onze kinderen nalaten - is in gevaar."
Concrete acties
Volgens WWF is het verlies aan soorten een waarschuwing voor de mens. De organisatie vraagt dat de regeringen onmiddellijk concrete acties ondernemen om de oorzaken voor het uitsterven van diersoorten aan te pakken. Voor WWF moet de Rode Lijst van de IUCN gebruikt worden als een instrument om de schaarse middelen doeltreffend in te zetten.
De westelijke gorilla (Gorilla gorilla) bijvoorbeeld is in de Rode Lijst verplaatst van de categorie "Bedreigd" naar "Ernstig bedreigd". Orang-oetans worden eveneens ernstig bedreigd, vooral omdat hun leefgebied vernield wordt voor bijvoorbeeld de aanleg van palmolieplantages. Ook het lot van de zoetwaterdolfijnen ziet er niet goed uit, omdat er dammen gebouwd worden, de dieren verstrikt raken in visnetten, er alsmaar meer boten uitvaren, en de vervuiling blijft bestaan.
De overexploitatie van soorten voor voeding, medicijnen, huisdieren en ander gebruik door de mens is een andere directe oorzaak van het verlies aan soorten. De gevolgen van de internationale handel in wilde soorten zijn gigantisch, en wanneer deze handel niet in goede banen wordt geleid, veroorzaakt dat een snelle daling van het aantal dieren. Dat is het geval voor enkele soorten die op de Rode Lijst van de IUCN staan, met name voor de reptielen uit Noord-Amerika. En voor de eerste keer staat ook koraal op de lijst.
Koraalriffen zijn van levensbelang als kraamkliniek voor duizenden soorten vissen en ongewervelde dieren. Tot slot worden volgens de IUCN vijf soorten gieren bedreigd door het gebruik van diclofenac, een chemische stof die gebruikt wordt om vee te behandelen. (belga/dm)
Bron: www.demorgen.be, 12/09/2007