Stop ons of we doen iets...!
Nieuwe gruwelen in Darfour
KHARTOUM (reuters, ap) - Sudanese milities hebben volgens waarnemers van de Afrikaanse Unie (AU) burgers levend verbrand in Darfour. Om een einde te maken aan de gruweldaden, hebben de VS gisteren een nieuwe resolutie ingediend in de VN-Veiligheidsraad. Vandaag of vrijdag zou gestemd worden.
MANNEN op paarden zijn een dorp binnengereden, hebben de markt geplunderd en hebben mensen - die ze eerst vastgeketend hadden - levend verbrand'', zei een woordvoerder van de AU. Hij denkt dat het Janjaweed zijn, de door de regering gesteunde Arabische milities die beschuldigd worden van etnische zuivering van niet-Arabieren.
Zo'n felle kritiek van Afrikaanse landen op de pro-regeringsmilities is schaars en verhoogt de kans op slagen van een VN-resolutie over Sudan.
Khartoem heeft op 3 juli aan de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, beloofd de milities te ontwapenen, maar dat is tot nog toe niet gebeurd. Daarom heeft Colin Powell, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, gisteren een nieuwe ontwerp-resolutie ingediend die deze week in de Veiligheidsraad wordt besproken. De resolutie dreigt met sancties tegen Sudan als de Janjaweed niet binnen de 30 dagen ontwapend zijn en gerechtelijk vervolgd worden.
Een wapenembargo zou opgelegd worden aan alle individuen, groepen en regeringen die de Janjaweed of andere rebellenbewegingen steunen. Kofi Annan zou volgens de resolutie maandelijks rapporteren over de situatie in Darfour. Als Khartoum de afspraken niet nakomt, kan Annan verdere acties tegen Sudan overwegen, zoals het opleggen van sancties.
Pakistan, Algerije en China - dat vetorecht heeft in de Veiligheidsraad - zijn niet gelukkig met de verwoording van de resolutie. Ze willen de Sudanese regering meer tijd geven alvorens te dreigen met sancties. Het woord ,,sancties'' vervangen door ,,verdere maatregelen'' zou volgens experts weinig veranderen aan de inhoud van de resolutie, maar wel voldoende zijn om tegenstanders te overtuigen.
De Britse regering is bereid om 5.000 soldaten naar Darfour te sturen om de veiligheid in de regio te garanderen. Maar de Sudanese regering beschouwt een internationale troepenmacht als een bedreiging van haar soevereiniteit. ,,We willen niet dat het tot een confrontatie komt, maar als we aangevallen worden, zullen we niet stil zitten. We zullen terugslaan'', zei de Sudanese minister van Buitenlandse Zaken, Mustafa Osman Ismail.
Zo ver komt het nog niet. Volgens Colin Powell is het te vroeg om over te gaan tot een militaire interventie. ,,We kunnen een soeverein land niet binnenvallen zonder VN-resolutie. De Sudanese regering is trouwens nog steeds in staat het geweld in te dijken'', zei Powell.
Vandaag komen de Afrikaanse leiders bijeen op een speciale AU-top in Ghana om naar een ,,Afrikaanse oplossing'' van het probleem te zoeken.
Tot nu heeft alleen het Amerikaanse Congres de crisis een ,,genocide'' genoemd. Het geweld kostte al minstens 30.000 - volgens sommige bronnen 50.000 - mensen het leven. Meer dan één miljoen mensen zijn op de vlucht en twee miljoen mensen hebben dringend nood aan humanitaire hulp.
29/07/2004
©Copyright De Standaard
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|