PvdA kandidaat-voorzitter Pronk verkoopt onzin
PvdA kandidaat-voorzitter Pronk verkoopt onzin
Gerda Verburg, minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit
Verhaal over Europese landbouwsubsidies en armoede in Afrika is achterhaald. Wat zou het imago van onze boeren en ons Europese landbouwbeleid erop vooruitgaan als mensen zich eens wilden baseren op feiten in plaats van op vooroordelen!
„We subsidiëren onze landbouw maar dat verwoest die in Afrika. Kleine boeren kunnen daar niet overleven omdat wij gesubsidieerde producten op hun markt dumpen. ” Dat beweert Jan Pronk, zonder blikken of blozen (Trouw, maandag). En hij is nog niet klaar: „We maken mensen kapot. Alleen omdat we zelf stabiel en welvarend willen zijn.” Het zou heel ernstig zijn, als het waar was. Daarom eerst maar eens wat feiten.
Ongeveer tweederde van de agrarische export van het Afrikaanse continent vindt zijn weg naar de Europese Unie. Dat kan, doordat wij de 49 armste landen volledig vrije markttoegang voor vrijwel alle landbouwproducten geven, vanaf 2009 ook voor rijst en suiker. We heffen er geen invoertarieven op en binden de import ook niet aan maximum hoeveelheden. Binnenkort gaan diezelfde regels gelden voor de 77 ontwikkelingslanden uit de ACP-groep, waartoe naast Afrikaanse ook Caribische landen en landen uit het gebied van de Stille Oceaan behoren. Bovendien hebben veel ontwikkelingslanden speciale voorkeursrechten om naar de EU te kunnen exporteren.
Resteert het probleem dat ontwikkelingslanden niet altijd kunnen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die Europese afnemers stellen. Het Nederlandse ministerie van LNV heeft diverse partnerschappen met arme landen waarin het hen actief helpt aan die eisen te voldoen.
Maar die dumping dan, waarmee we kleine Afrikaanse boeren het brood uit de mond stoten? Is het niet waar dat Europese (en Amerikaanse en Braziliaanse) kippenvleugels en tomaten in Afrika worden verkocht tegen prijzen, waarvoor de plaatselijke boeren ze niet kunnen produceren? Ja, dat is waar. Maar dat zijn producten waarop, anders dan Pronk beweert, geen cent subsidie zit.
Van gesubsidieerd dumpen is dus geen sprake. Wel van grote, efficiënt en goedkoop producerende boeren elders in de wereld, waar de Afrikaanse niet tegenop kunnen. Precies daarom is Nederland altijd warm voorstander geweest van het recht van arme landen om op zulke producten hoge invoertarieven te leggen. Ik vind het jammer dat zij van dat recht geen gebruik maken, maar dat moet je het Europese landbouwbeleid niet in de schoenen schuiven.
Europese melkplassen en boterbergen, die met forse subsidies op de wereldmarkt werden afgezet en soms, inderdaad, gedumpt, behoren tot het verleden. Tegenwoordig hebben we een landbouwbeleid dat de productie van overschotten ontmoedigt, en is de EU het enige Westerse handelsblok dat in de onderhandelingen over vrijmaking van de wereldhandel heeft aangeboden alle exportsubsidies op landbouwproducten af te schaffen, voorzover dat al niet is gebeurd (voor zuivel, granen, groenten en fruit).
Dan gaat het niet aan de Amerikanen na te praten, die de wereldopinie willen doen geloven dat het EU-landbouwbeleid de grootste molensteen is om de nek van boeren in arme landen. Daarmee verhullen ze alleen maar hun onwil om een einde te maken aan hun eigen dumpingpraktijken onder het vrome mom van ’voedselhulp’. Iemand met Pronks ervaring moest toch door dat rookgordijn heen kunnen kijken.
Trouw, 30-08-2007
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|