Enkele post bekijken
  #2  
Oud 24th August 2007, 03:37
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Post

Citaat:
Orgineel gepost door Barst
Tien redenen waarom de formatie verbazend slecht vooruitgaat

1. Bien étonnés de se retrouver ensemble
De beslissing van de Vlaamse socialisten om prompt de oppositie op te zoeken en de natte droom van Didier Reynders om op zijn beurt de PS eens aan de kant te laten, lieten plots alleen de mogelijkheid van een oranje-blauwe coalitie open, volgens de verkiezingsuitslag inderdaad de meest logische. Alleen: niemand had dit verwacht, en dus ook niet voorbereid.


Dat de socialisten de laatste tijd blijkbaar niet meer weten van welk hout pijlen maken, kan nauwelijks nog verrassen: links is inmiddels op politiek vlak verworden tot een allegaartje van economisch opportunisme en zielloze 'politieke correctheid', waarbij dit laatste ineens moet gelden als Ersatz voor 'linkse waarden'?!... Zij zijn daarbij ook nog eens 'slachtoffer' van de compleet uitgeholde rol van de vakbonden die de laatste jaren elke vorm van profetisch gehalte vakkundig terzijde hebben geschoven, in functie van plat kortetermijnsbehoud (de jeugd 'van tegenwoordig' ten spijt, ten getuige het vermaledijde Generatiepact - too little, en too few!). Tegelijk, en eerlijkheidshalve: 'ons Freya' op Begroting is een mislukking van formaat gebleken... te jong en te onervaren, en (mede) daardoor een hypotheek op elke toekomstige begrotingsonderhandeling (cfr. 'eenmalige operaties') - maar Reynders komt er al bij al wel mee weg ondanks de historische 'vergissing' van een kleine twee miljard op zijn departement (Financiën)!

Citaat:
2. Wie zijn die mensen?
Net zoals de relatie tussen Didier Reynders en Joëlle Milquet herinneringen oproept aan de beroemde dialoog tussen Winston Churchill en Lady Astor: "Winston, als ik je man was, zou ik je thee vergiftigen."
"Mevrouw, als ik uw man was, zou ik hem leegdrinken."


Een gegeven dat in de politieke analyses weinig of niet aan bod is gekomen: ook aan Franstalige kant is er zeker niet 'automatisch' sprake van een eenheidsfront... Dat dit feit aan Vlaamse kant niet eerder aanleiding is geweest om de onderhandelingspositie van met name de CDH in twijfel te trekken, is minstens verwonderlijk! Nu lijkt het alsof Milquet de baarijke duivel(-in) is bij de mislukking van de onderhandelingen, maar de positie van de MR/FDF is minstens(!) even discutabel...

Citaat:
4. Principes zijn mooi, maar niet efficiënt
En er bestaat nu eenmaal geen middel om de Franstaligen van de tafel weg te toveren, dus moet je naar een compromis.


Ongetwijfeld terechte bemerking, maar in navolging van P. Van Orshoven, professor Publiek Recht K.U.L., is het wellicht toch niet ongeraadzaam de uitgangspunten van heel de discussie in overweging te nemen: "De Franstaligen herhalen steeds maar: on est demandeur de rien. Wil iemand hen erop wijzen dat in deze context het behoud van het status-quo vragen, wel degelijk iets vragen is, en wel heel erg veel?" M.a.w: de Vlamingen hebben in het verleden hun constitutionele meerderheid opgegeven om de federatie te 'redden' middels faciliteiten en taalwetgeving... maar zij hebben na dertig jaar begrepen om de enige juiste conclusie getrokken: de Franstaligen zijn compleet onwillig om Nederlands te leren, een variant op het slecht begrepen sarcasme van Leterme een jaar geleden: "de Franstaligen zijn te dom om Nederlands te leren!"... Anders gezegd: ALS die Franstaligen ook nog maar de INDRUK hadden gegeven dat zij bereid waren om Nederlands te spreken bij hun 'inburgering' in Vlaams-Brabant, dan zou er vandaag nauwelijks een probleem zijn... alleen, ze WILLEN niet! (maar dat is natuurlijk een 'perceptieprobleem', zeker bij brave Kempenaars of bij stille Vlamingen die ver van de taalgrens wonen...)

Citaat:
5. Alles heeft zijn prijs
Met wat namaakgeld naar de scheepslift van Strépy, de vaststelling dat Walen blijkbaar intellectueel in de onmogelijkheid verkeren om Nederlands te leren. Lachen, gieren, brullen en Vlaamse stemmen incasseren, zeker, maar daar staat wel tegenover dat de andere kant redelijk diep in de ziel getroffen werd. Ook emotioneel, en men wil wel eens vergeten dat emotie een van de meest krachtige want irrationele elementen in een relatie kan zijn.


Dat heel de zaak inmiddels ook een zaak van emotie is geworden, zoals Yves De Smet poneert, lijkt zonder twijfel. Alleen lijkt de reden WAAROM iets te populistisch: ik vermoed dat de meeste Vlamingen zich ECHT NIET hebben laten leiden door populistische manoeuvres à la Strépy om zich te bekennen tot een 'minstens confederaal gedachtegoed' - toch al wel 61% inmiddels... Of is het toeval dat het Europees reconversiegeld enkel in Wallonië (vrijwel) geen effect heeft kunnen resorteren in contrast met de rest van Europa, de verarmde zuidelijke kant van Europa inclusief??! Als dan vervolgens blijkt dat met die Europese centen is grote mate geschoemeld is - zie de talloze corruptie-affaires met Van Cauwenberghe (PS) in Charleroi, maar ook in La Louvière -, dan krijgt het 'demandeur de rien' toch wel een enigszins andere dimensie... Deze 'dimensie' voelen de Vlamingen bv. ook nog eens in hun portemonnee wanneer blijkt dat zij het Boetefonds bij elke 'flitsovertreding' voornamelijk ook nog voeden voor... Charleroi, de stad die bij uitstek profiteert bij de Vlaamse verkeersboetes...

Citaat:
6. Partners: een zegen, een vloek
MR en CD&V hebben beide electorale doping gebruikt. Door een kartel aan te gaan met respectievelijk FDF en N-VA hebben ze hun electorale aandeel kunstmatig kunnen opvijzelen, maar ze kunnen Olivier Maingain en Bart De Wever nu moeilijk bedanken voor bewezen diensten en dus moeten ze rekening houden met de verzuchtingen van deze mensen.


Al zag ik De Wever twee dagen geleden nog wel een interview geven in het Frans... iets wat ik van Maingain nog niet direct heb gezien! Daarbij: ik heb De Wever nog nooit de GRENZEN van Wallonië of Brussel in vraag zien stellen, iets wat ik van Maingain niet kan zeggen, integendeel!!! Daarbij gezegd: kan iemand zich momenteel nog een regio in Europa voorstellen die daadwerkelijk BEDREIGD wordt door een andere taal- dan wel cultuurgroep? Ja, wellicht in Kosovo, Albanië of in Macedonië, niet direct wat verstaan wordt onder West-Europa... Conclusie: Mangain moet absoluut monddood gemaakt worden bij elke federale onderhandeling, als niet op voorhand duidelijk wordt gemaakt dat aan het Vlaamse territorialiteitsprincipe hoegenaamd NIET getornd kan worden op straffe van (het bestaan van) België!!!

Citaat:
8. Halsstarrig en 'ferme'
Niets discretie, het overleg is lek als een vergiet. Bovendien is een nationaal persoverzicht maken stilaan onmogelijk: de kranten en zenders lijken wel te berichten over andere landen.


'To bite the hand that feeds' - dat was mijn eerste bedenking toen ik de (simplistische) RTBF-reportage bekeek over het splitsen van België... Zonder enig superioriteitsgevoel bekroop mij toch wel de vraag: 'Waarom voelen onze zuiderburen zich benoodzaakt om dergelijke reportage de ether in te sturen, en dan nog met het aura van waarachtigheid' - een geagendeerde uitzending werd ineens onderbroken??! Ik ben vervolgens systematisch de nieuwsuitzendingen van de RTBF blijven volgen, om uiteindelijk te komen tot de conclusie dat we echt wel in twee verschillende landen wonen... Als het niet gelegen was aan de politieke issues van het moment, dan had ik evenzeer kunnen switchen naar FR3... En vooral ook: als het over 'Les Flamands' ging, dan had ik zoiets van: 'Tiens, hebben ze het nu over ons?'...!! En terzelfdertijd: kan je nu nog over een federatie praten als ik de onkunde van een Flahaut of een Reynders dan wel de appreciatie voor (het beleid van) een Demotte niet eens kan laten blijken op mijn federaal stembriefje (al dan niet electronisch)??? Bij mijn weten een unicum in heel de wereld, en dus: dit is geen federatie, dit is hooguit een CONFEDERATIE!!!!!

Citaat:
9. De aard van het beestje
Guy Verhofstadt ging met regelmaat onder de lat door die hij voor zichzelf legde, maar hij legde wel een lat: een visie en project dat hij met soms onuitstaanbaar enthousiasme en voluntarisme verdedigde. Bij Leterme ligt dat anders: ondanks zijn stemmenaantal en de absolute macht die hij daaruit betrekt, voelt hij zijn leiderschap nog steeds niet als vanzelfsprekend aan.


Tja, enthousiasme en voluntarisme... dat is juist datgene wat tot de huidige crisis heeft geleid! Zaventem, begrotingsschuld, verschraald generatiepact & BHV, vier pluimen die Verhofstadt enkel en alleen in zijn achterste kan steken (en vooral niet op zijn hoed)! Tegelijk: ik wil mij nauwelijks laten verleiden tot "Leterme-verheerlijking"... Anderzijds: als Leterme idd in hoofde van de oude CVP het oude Belgique-à-Papa heeft laten varen, dan kan het alleen maar stemmen tot 'geruststelling', al was het maar omdat dit regime compleet achterhaald lijkt in een tijdperk waarin elke vorm van klassieke wafelijzerpolitiek de meerderheid van Vlamingen in de haren strijkt, en écht niet onterecht. En als de Walen daarop reageren in de zin van: 'Ja maar, zij zijn in tijden van economische crisis - jaren twintig en dertig - ook naar Wallonië afgezakt', dan zal dat wel waar zijn, maar dan moeten ze er wél bij vertellen dat deze mensen inmiddels allemaal Frans spreken (vraag het maar aan de vaders van Leterme én van Onckelinkx)... ALS dat in het geval van onze Franstalige landgenoten eveneens het geval zou (geweest) zijn voor Brussel en de Brusselse rand, dan zou er vandaag helemaal geen sprake zijn van een crisis! M.a.w.: "On est demandeur de rien", indien de regels van het spel van in den beginne gerespecteerd zouden zijn!!
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden