Enkele post bekijken
  #1  
Oud 10th June 2007, 20:24
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Kieskring Wallonië: geen grote verschuivingen

Kieskring Wallonië. Geen grote verschuivingen


Volgens de eerste, gedeeltelijke uitslagen zijn er weinig grote wijzigingen in Wallonië. De PS verliest globaal gezien enkele procenten maar van de door MR-voorzitter Didier Reynders gehoopte aardverschuiving is geen sprake. Wel kan MR lokaal uithalen met onder meer enkele opmerkelijke resultaten in Henegouwen.



Met 40 procent van de stemmen voor de Kamer geteld blijken er in Wallonië weinig zware verschuivingen te zijn bij het kiespubliek. De belangrijkste politieke formatie blijft de PS van voorzitter Elio Di Rupo. Die levert 2,2 procent in maar kan nog steeds rekenen op 34,2 procent van de stemmen.

Het alles-of-niets offensief van uitdager Didier Reynders blijkt niet het gewenste shock-effect te hebben. De MR wint een bescheiden 0,8 procent en kan in totaal 29,1 procent van de Walen overtuigen.

Ook CDH profiteert nauwelijks van het verlies bij de socialisten. De Franstalige christendemocraten stranden op 15,3 procent (- 0,1 procent).

Alleen Ecolo boekt echte vooruitgang in Wallonië. Met 9,8 procent van de stemmen halen de groenen een duidelijke overwinning (+ 2,3 procent).

Het extreemrechtse FN tenslotte blijft status quo op 5,4 procent (- 0,1 procent).

In de Senaat zien we dezelfde tendenzen met verlies voor de PS en Ecolo als enige partij die een substantiële vooruitgang boekt.


Blog DS, 10-06-2007
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden