Enkele post bekijken
  #1  
Oud 8th June 2007, 00:54
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Kiezers schudden lastige Belgische legpuzzel op

Kiezers schudden lastige Belgische legpuzzel op


België doet zondag bij de parlementsverkiezingen weer even alsof het nog één land is. Maar maandag is het weer een lastige legpuzzel.


Nooit zit de Belgische vice-premier Freya Van den Bossche met haar mond vol tanden. Maar toen haar deze week op tv werd gevraagd of ze weleens in Wallonië komt, was ze eventjes bedremmeld. „Af en toe”, antwoordde ze voorzichtig. „Het is een heel andere wereld daar.”

De twee belangrijkste landsdelen van België zijn vreemden voor elkaar. Zes miljoen Nederlandstalige Vlamingen en vier miljoen Frans sprekende Walen staan met de rug naar elkaar toe. En toch moeten ze samen één regering vormen van de federale staat België.

Als zelfs een socialistisch wonderkind als Freya Van den Bossche (32) amper de weg weet in het andere landsdeel, dan ziet de toekomst van België er niet zo best uit. Die toekomst is wel aan de deelstaten Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

„België is niet één land. Het zijn er drie, indien al geen vier, of zelfs vijf”, constateert de tv-journalist Siegfried Bracke, de Paul Witteman van Vlaanderen. „Er zijn Vlamingen, Walen, Franstalige Brusselaars die met Wallonië liever niet te veel van doen hebben, Brusselse Vlamingen die echt wel grondig verschillen van die uit Gent, Antwerpen of Hasselt, en ook nog Duitstalige Belgen.”

Volgens Bracke heeft de Vlaamse politieke top de staat België allang opgegeven, alleen zeggen ze dat niet hardop. „In hun hoofd bestaat België niet meer. Ze weten net zomin als de rest van Vlaanderen wat er in het zuiden aan de hand is.”

Toch staan de politieke voormannen te dringen om premier van België te worden. De uitdager van het paarse kabinet, de christen-democraat Yves Leterme, wil er zelfs zijn sterke positie als minister-president van Vlaanderen voor opgeven. Leterme maakt een goede kans, maar hij heeft een harde eis: „Ik ga niet in een coalitie zonder staatshervorming.” Dat wil zeggen: de deelstaten moeten nog meer te zeggen krijgen, ten koste van de Belgische regering.

Dat is een thema waarover andere grote partijen nu liever zwijgen. De Waalse politici willen er helemaal niets van weten, want dankzij de federale staat stroomt er jaarlijks zes tot twaalf miljard euro van Vlaanderen naar het arme Wallonië.

Ook de grote partijen van Vlaanderen zijn huiverig om over staatshervorming te praten. Opinieonderzoek leert dat de kiezers beducht zijn voor de ontploffing van België. Alleen kleine partijtjes en het Vlaams Belang zijn onbekommerd voor Vlaamse en Waalse onafhankelijkheid.

Dat brengt tv-journalist Siegfried Bracke tot een opmerkelijke conclusie. „Er is één element dat België wél samenhoudt: het Vlaams Belang. Omdat niemand met die partij geassocieerd wil worden, is Vlaamse onafhankelijkheid nog een eind verwijderd. Vreemd hoe het Vlaams Belang zelf de grootste hinderpaal is om de eigen doelstelling te realiseren.”


Trouw, 08-06-2007
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden