Zwarte en witte school mengen
Zwarte en witte school mengen
De zwarte Rembrandt van Rijnschool ging samen met de witte Alexanderschool. Een gouden greep. Kinderen spelen samen op het plein.
Niet alleen de Alexanderschool en de Rembrandt van Rijnschool delen een nieuw gebouw, er zitten ook een jeugdbibliotheek, kinderopvang en jeugdzorg. De kinderen spelen nu met elkaar.
In de gymzaal van de nieuwe brede school in Woerden kijken ongeveer 180 kinderen tussen de 2 en de 12 jaar aandachtig naar de filmcompilatie ’Hollywoerd’. Ze hebben er allemaal aan meegewerkt ter gelegenheid van de officiële opening van brede school Schilderskwartier.
Bram Slangen (12) van de Willem Alexanderschool vindt het gek om zichzelf te zien, maar Bilal Amer (11) van de Rembrandt van Rijnschool niet: „In de spiegel kan je jezelf altijd zien. Mijn stem klinkt wel heel anders.” Via het gezamenlijke filmproject hebben kinderen van de instellingen binnen de brede school elkaar leren kennen.
De overwegend zwarte Rembrandt van Rijnschool stond op het punt opgeheven te worden vanwege het drastisch dalende leerlingenaantal. Mart Roegholt van de gemeente Woerden: „De Rembrandt van Rijnschool was een zinkend schip, omdat steeds meer blanke kinderen van de school werden afgehaald.”
De Willem Alexanderschool en de Rembrandt van Rijn hadden allebei nieuwe huisvesting nodig, dus lag het voor de hand de twee scholen samen te brengen in een nieuwe brede school.
Het was niet makkelijk om de christelijke Willem Alexanderschool te overtuigen mee te doen. De school vreesde dat ouders zouden denken dat de school ging fuseren met de zwarte Rembrandt van Rijnschool, vertelt Roegholt. „Het moest duidelijk zijn dat de Willem Alexanderschool de christelijke identiteit zou behouden. En de directie wilde, mocht dat nodig zijn, op tijd de deur tussen de twee scholen kunnen dicht trekken”. Plannen voor een uitgebreide jeugdbibliotheek trokken de Willem Alexanderschool definitief over de streep.
De scholen zitten nu een maand samen in het nieuwe gebouw. Iliass Benschamach (11): „Aan de ene kant zit de Rembrandt van Rijnschool, aan de andere kant de Willem Alexanderschool.” Hellan Abdeljabar (11) vindt het fijn dat de scholen nu samen zitten. „Hiervoor zaten we in een noodgebouw. ” Het was een bewuste keuze om de witte en de zwarte school samen onder een dak te brengen, zegt Roegholt. „Als de zwarte en witte kinderen samen op een plein spelen, krijgen ze een genuanceerder beeld van elkaar.”
Bram, Bilal, Iliass en Hellan hebben samen met acht andere kinderen van de twee basisscholen meegespeeld in de film van de bovenbouw. De film gaat over twee groepen kinderen. De ene groep is van de Rembrandt van Rijnschool, de andere van de Willem Alexanderschool. Aanvankelijk willen de groepen niets met elkaar te maken hebben, maar uiteindelijk werken ze samen om een mysterie op te lossen, waardoor ze de sleutel vinden van de gloednieuwe brede school. In het echt zijn de scholieren ook bevriend geraakt, vertelt Bram. Ze spelen, mailen en sms’en met elkaar.
Het acteren in de film was af en toe wel moeilijk zegt Aafke de Leeuw (11) die ook meespeelde: „Er was een scène waarbij de camera langs alle gezichten ging. We konden niet stoppen met lachen, terwijl we moesten spelen dat we boos waren.”
Bilal genoot vooral van het snoep dat ze kregen als ze moesten wachten. „Dat hadden we wel verdiend”, meent hij.
Trouw, 11-04-2007
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|