Alleen aanpassen helpt mens nog tegen klimaat
Niemand ontsnapt aan de gevolgen van de klimaatopwarming, maar zij die al in nood verkeren, worden het eerst en het hardst getroffen. "De maatregelen komen te laat. Het enige wat de mens nu nog kan doen is zich aanpassen aan de klimaatsverandering," zegt Jean-Pascal Van Yperseele.
De Noordpool, zwart Afrika, de kleine eilanden en de grote rivierdelta's in Azië zullen de schadelijkste gevolgen van de klimaatveranderingen ondervinden en zijn tegelijk het minst in staat om zich aan te passen. Miljarden mensen zullen getroffen worden. Tot dat besluit komt het IPCC, het Klimaatpanel van de Verenigde Naties, in het tweede deel van zijn vierde klimaatrapport dat in Brussel werd gepresenteerd. Het eerste deel voorspelde een opwarming van 1,1 tot 6,4 graden Celsius tegen 2100 en legde de verantwoordelijkheid daarvoor naar alle waarschijnlijkheid bij de mens.
"Te laat"
In een gesprek met de redactie stelt klimatoloog Jean-Pascal Van Yperseele dat zelfs de wereldwijd aangekondigde maatregelen te laat komen. "De CO2-reducties, die we absoluut moeten realiseren, zullen te weinig effect sorteren. En dat terwijl de gevolgen van de opwarming nu al voelbaar zijn. Dus zal de mens zich noodgedwongen moeten aanpassen aan die effecten zonder ze nog meer te versterken. Wat we vooral niet moeten doen, is massaal airconditioning installeren om de hittegolven te kunnen verdragen. Dan doe je wel iets aan de warmte, maar vererger je het klimaatprobleem."
"Drogere streken worden nog droger en nattere streken worden nog natter, twee zaken die we niet wensen. De komende tien tot veertig jaar zal het nodig zijn aanpassingen door te voeren, want het zal decennia duren vooraleer de maatregelen voor CO2-reductie vruchten afwerpen", bevestigt ondervoorzitter Martin Parry.
Nachtelijke onderhandelingen
Sinds begin deze week zaten wetenschappers en regeringsdelegaties uit de hele wereld in Brussel bijeen om uit het ruim 1.500 pagina's tellende wetenschappelijke rapport over de impact van de klimaatverandering een 23 pagina's tellende samenvatting te distilleren ten behoeve van beleidsmakers.
Er kwamen moeilijke, nachtelijke onderhandelingen aan te pas,
die volgens critici uitmondden in een verwaterd compromis onder druk van vooral China, Saoedi-Arabië en de VS. Parry gaf toe dat er spanningen waren geweest en dat bepaalde passages verloren gingen. "Maar hoewel het een pijnlijk proces was, hebben we nu een solide document."
In België ziet de politieke wereld in de nieuwe alarmerende gegevens geen reden om extra maatregelen te nemen. "België zal zich gewoon aan de vooropgestelde reductiescenario's houden. Concreet betekent dit dat we de uitstoot met minstens 18 procent willen terugschroeven", luidt het bij milieuminister Bruno Tobback (sp.a). (dm)
Bron: www.demorgen.be, 07/04/07
Is dat nu niet schandalig dat beleidsmakers zich moeien met dit document om het minder erg te laten lijken?!
Dat je daar als mens - en ouder waarschijnlijk - nog maar aan denkt om zulke dingen minder erg te doen lijken dan ze eigenlijk zijn, snap ik echt niet. Dan moet je toch echt wel serieus door macht en geld gecorrumpeerd zijn.
Anderzijds vind ik het wel spijtig dat ze zo hard benadrukken dat alle maatregelen te laat zijn... Dan gaan de mensen volgens mij denken dat ze maar rustig kunnen blijven vervuilen, aangezien het toch al te laat is, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Zoals veel te kort gesteld wordt in dit artikel halen de maatregelen wel degelijk nog iets uit, alleen niet op korte termijn.