Het is nog niet bewezen dat deze zachte winter echt het gevolg is van de opwarming van de Aarde, maar volgende artikelen geven wel een 'mooi' beeld van de eventuele gevolgen waar de meeste mensen niet bij stilstaan...
Veel insecten hebben winter overleefd
De landbouwers hebben weinig problemen ondervonden van de bijzonder zachte winter. Het enige nadeel is dat een enorme hoeveelheid bladluizen de winter heeft overleefd. Dat zegt Jean-Pierre Champagne, de secretaris-generaal van FWA, de Waalse Federatie van Landbouw.
Normaal gezien overleven insecten de lage temperaturen en de lange wintervorst niet. Aangezien er dit jaar geen sprake was van een periode van vorst, hebben bladluizen en andere insecten de winter in groten getale overleefd. Die insecten kunnen onder meer verantwoordelijk zijn voor bepaalde ziektes, die gestimuleerd worden door het zachte weer.
Zo heeft de mug die blauwtong veroorzaakt de winter in onze streken overleefd, hoewel ze minder actief was deze winter. De vrees dat de ziekte opnieuw de kop opsteekt onder schapen en runderen is dus gegrond.
"Het lijkt erop dat blauwtong zal blijven bestaan en zich niet epidemisch in onze regio's zal installeren, zoals voordien in andere Zuid-Europese landen. Insecticiden blijft de beste methode om hen te bestrijden en om ons ertegen te beschermen", vult Champagne aan.
Door de zachte winter loopt de cyclus van de plantengroei ook ongeveer twee weken voorop. "Het effect op onkruid is niet te onderschatten en de granen kennen een uitzonderlijke ontwikkeling", legt de secretaris-generaal uit. "De fruitbomen zijn ook te vroeg, maar als het de komende twee weken niet vriest, zal dat geen problemen veroorzaken", voorspelt Champagne.
Hoewel een beetje vorst of sneeuw geen kwaad had gekunnen, komen de landbouwers niet echt in de problemen door de winter. Sommigen hebben zelfs een deel van hun vee een tijdje langer buiten kunnen houden. (belga/dm)
Bron: www.demorgen.be
Koolmees twee maanden te vroeg uit ei door zachte winter
Een jong koolmeesje is opgenomen in het Opvangcentrum voor gehandicapte vogels in Anderlecht. Het vogeljong kwam al op 7 februari uit zijn ei, wat twee maanden te vroeg is. Dat meldt de Koninklijke Belgische Liga voor de Bescherming van Vogels.
"De enorm zachte winter heeft onze vogels hopeloos in de war gestuurd", luidt het. In onze streken komen mezen normaliter pas rond eind maart uit hun ei. Dit jaar zijn de zangvogels dus twee maanden te vroeg. Het koolmeesje had zijn vlucht naar het nest niet gehaald en een inwoner van Schaarbeek raapte het beestje op. Aangezien het op 7 februari uit het ei kwam, moeten de eieren ergens tussen 24 en 26 januari gelegd zijn.
"Dat bevestigt onze talloze observaties van paringsgedrag in de loop van januari. Dat had eigenlijk putje winter moeten zijn", benadrukt Hugues Fanal, directeur van de Liga voor de Vogelbescherming.
De gestegen temperatuur en het uitblijven van vorst of sneeuw zouden de vogels dit jaar ernstig verwarren. Door het gebrek aan voerbakjes voor vogels deze winter, zijn heel wat vogels een of twee maanden vroeger aan hun voorplanting begonnen. (belga/dm)
Bron: www.demorgen.be
Zachte winter doet bloemen maand eerder bloeien
De zachte winter zorgt ervoor dat bloemen en planten tot zes vroeger bloeien. Dat blijkt uit een rondvraag bij 1.721 tuinliefhebbers. De narcissen of paasbloemen zijn meer dan een maand voor op schema. Helleborussen zijn reeds uitgebloeid. Er zijn zelfs tuinders die melding maken van tulpen die al bloeien.
Voor de kwekerijen is dit vaak een streep door de rekening. De schijnhazelaar, de winterzoet, gele kornoelje, vleesbes en vele andere soorten moeten normaal bij de start van het tuinseizoen op hun mooist staan. Door de zachte temperaturen zijn ze al uitgebloeid en onverkoopbaar geworden.
De milde winter zorgt er ook voor dat niet-winterharde planten en exoten de winter uitzonderlijk goed hebben doorstaan, aldus de tuinsite
www.tuinadvies.be, die de vergelijking maakt met Cornwall in Groot-Brittannië. Het milde klimaat zorgt daar voor exotische planten en zelfs palmbomen. De laatste tien jaar wijzen erop dat we ook bij ons het Cornwall-klimaat en flora zullen kennen, luidt het.
Overigens heeft al een kwart van de mensen het gazon al gemaaid. Andere jaren is dat pas eind maart aan de orde. Gras groeit bij temperaturen boven de 6 graden. (hln/belga)
Bron: www.hln.be