Moslima's uit zwembad gezet
Moslima's uit zwembad gezet
Twee allochtone vrouwen werden uit het zwembad van Temse gezet omdat ze geen traditioneel badpak droegen.
DE twee vrouwen droegen een legging, T-shirt en hoofddoek toen ze uit het zwembad werden gezet. In het Oost-Vlaamse Temse, waar naar schatting dertien procent van de bevolking van vreemde origine is, hadden ze tot drie weken geleden nooit dergelijke problemen in het zwembad gehad. Tot woensdag 7 februari.
,,Gehuld in een hoofddoek, een lang T-shirt en een legging tot onder de knieën namen twee jonge vrouwen plaats in het instructiebad voor kinderen. Bovendien weerden ze iedereen uit hun buurt, ook en vooral de mannelijke redders'', zegt sportfunctionaris Erik Vermeulen. Het drie weken oude voorval, dat pas nu bekend raakte, gebeurde tijdens het vrouwenuurtje. Op dat moment zijn alleen vrouwen toegelaten in het zwembad.
De dames werden uiteindelijk uit het zwembad gezet. ,,Aanleiding waren niet alleen de sluiers, maar de complete outfit'', zegt Vermeulen.
Opmerkelijk genoeg is gesluierd baden niet expliciet verboden in het huishoudelijk reglement van het Scheldebad. ,,Artikel 11 zegt dat het personeel moet instaan voor de veiligheid en de zedelijkheid in het zwembad en dat de bezoekers op een hygiënische manier in het water moeten komen. Er wordt niet over een hoofddoek gesproken, neen. Maar dat komt omdat voordien geen enkele vrouw daarmee het zwembad betrad'', zegt de sportfunctionaris.
De Temsese schepen van Sport, Marc Cordeel (Open VLD), geeft toe dat het reglement van de inwendige orde voor interpretatie vatbaar is. ,,Vorige zomer, bijvoorbeeld, kregen we te maken met jongeren - zowel allochtone als autochtone - die hun boxershort aanhielden onder hun zwembroek. Daar traden we ook tegen op, hoewel zo'n verbod niet specifiek vermeld is in het reglement.''
Onderzoekster Meyrem Almaci, die zich aan de Vrije Universiteit Brussel specialiseert in etnische diversiteit, noemt veeleer veiligheid een reden om hoofddoeken en loszittende kleren te weren uit zwembaden. ,,Ik kan me inbeelden dat zo'n doek of een kledingstuk verstrikt raakt in een filtersysteem. Er zijn gevallen bekend waarbij het slachtoffer daardoor verdrinkt'', zegt Almaci.
Volgens haar kunnen de geweigerde badgasten geen ,,religieuze bezwaren'' aanhalen omdat het incident zich voordeed tijdens het vrouwenuurtje. ,,Dan zijn er geen onbekende mannen in de buurt en mogen ze zich perfect vertonen in badpak en zonder hoofddoek.''
In Australië, een land met een echte zwemcultuur, verzoenen moslimvrouwen ontspanning en religie met de gloednieuwe boerkini. Dat is een combinatie van de traditionele boerka en de bikini. Geheel volgens de religieuze voorschriften pakt de islamitische zwemoutfit het lichaam van top tot teen in, zoals bij een duikerpak. Het laat alleen de handen, de voeten en het gezicht vrij.
Aheda Zanetti, een Libanese die in Australië woont, noemt haar uitvinding ,,praktisch en religieus correct tegelijk''. Sinds de introductie in Australië verkocht ze tienduizend stuks van haar uitvinding.
In afwachting van het aangepaste huishoudelijk reglement kreeg het zwembadpersoneel in Temse de instructie om zwemmers in ,,onaangepaste outfit'' terug te sturen naar de kleedkamers.
DS, 28-02-2007(dhs)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|