13th January 2007, 23:25
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2004
Locatie: Geel
Posts: 151
|
|
Bush heeft het blijkbaar nog altijd niet begrepen.
De Amerikaanse president George Bush is vastbesloten, nog eens 21.500 soldaten naar Irak te sturen. Of het Congres daar nu voor te vinden is of niet, maakt hem niets uit. In een interview met CBS vrijdagavond (plaatselijke tijd) zei Bush dat hij "als opperbevelhebber van de VS-strijdkrachten" dit recht heeft.
Bush had woensdagavond in een toespraak zijn "nieuwe strategie" -meer troepen naar Irak sturen- uit de doeken gedaan. Tegen dat plan bestaat weerstand van de Joint Chiefs of Staff (de legertop), de publieke opinie in de VS, de oppositionele Democraten die sinds kort beide kamers van het Congres domineren en niet weinig Republikeinse partijgenoten van Bush. Eerder al had presidentieel woordvoerder Tony Snow gezegd dat -volgens het Witte Huis- "de president het recht heeft zijn eigen autoriteit te doen gelden in het geval hij denkt dat het Congres verkeerd heeft gestemd".
Bush vindt voorts dat wie met kritiek op zijn strategie komt, maar zelf een plan moet voorleggen. De poging van de Democraten om de oorlogsfondsen te doen opdrogen -het Witte Huis wil nog eens 100 miljard in Irak en Afghanistan pompen- zonder dat zij een alternatief presenteren, noemde hij "onverantwoordelijk". Critici stellen dat Bush de falikant verlopen bezetting van Irak probeert te rekken tot 2009, wanneer "Irak" de verantwoordelijkheid van een nieuwe president.Maar ook binnen het Pentagon wordt aan het nut van de escalatie getwijfeld. In een geheim memo stellen Pentagonplanners dat de injectie van meer troepen het aantal (VS-)doden in Irak kan doen verdubbelen. Zij vrezen dat tegen eind volgend jaar de dodenteller op 10.000 zal staan. Momenteel staat die op iets meer dan 3.000.
Bush verdedigde ook het recente agressieve optreden van de Amerikanen tegen Iraniërs in Irak. De VS-regering blijft bij het standpunt, dat Iran "opstandige sjiieten" in Irak opleidt en van wapens voorziet. Aangezien zowat alle sjiitische partijen in de door de VS gedomineerde regering van Nuri al-Maliki zitten en het verzet grotendeels van de soennieten komt, verwijst Bush vermoedelijk naar de Mahdimilities van de notoir anti-Amerikaanse geestelijke Moqtada al-Sadr.
De verwijzingen naar de vermeende Iraanse (en Syrische) rol in Irak, ook woensdag weer notoir aanwezig in de speech van Bush, mogen niet geïnterpreteerd worden, zo zei minister van Buitenlandse Zaken Condoleezaa Rice in een interview met de BBC, als de voorbode van militair optreden tegen Iran en Syrië. Onder de tegenstanders van Bush' esalatiestrategie zijn er niet weinig die menen dat de verhoging van de troepenaanwezigheid in Irak, die weinig nut heeft voor het bestrijden van de Iraakse opstand, eerder moet gezien worden in het licht van een nakende reeks bombardementen op buurland Iran.
Onder degenen die twijfelen aan de nieuwe Irakstrategie van Bush, is ook de terreurbeweging al-Qaida. In een boodschap op het internet stelt de "Iraakse tak" van de beweging zaterdag dat de VS-troepen hoedanook "zullen worden verslagen". "De vijand probeert ten minste in Bagdad zijn gezicht te redden, en dus blijven de veiligheidsplannen voor Irak beperkt tot Bagdad", aldus al-Qaida in Irak. (belga)
__________________
"All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing." (Edmund Burke)
|