Hoe verregaand de uitzending ook mag zijn, ze doet ons wel even stilstaan bij hoe ver België ondertussen al gebarsten is. Oké, gewaagde zet van de rtbf, en misschien betreurenswaardig, maar de impact is volgens mij wel leerrijk.
- De uitzending heeft bij meerdere politici (VB, CD&V-NVa) reacties uitgelokt die ze normaal gezien voor zichzelf zouden houden. De Wever bijvoorbeeld uitte zich pal na de uitzending enthousiast over de gebeurtenissen met de woorden "helaas was het niet echt", terwijl hij enkele dagen later, als de storm wat is gaan liggen, braafjes de gematigde woorden van Leterme herhaalt.
- Ze heeft ook het volk wakkergeschud: politiek wordt boven de hoofden van de mensen gevoerd, en dus hebben weinig gewone burgers er erg in hoever het al staat met de staatshervormingen. Hoe vaak is het al niet gezegd dat enkel de koning ons nog samenhoudt?
Een vooraf aangekondigde uitzending of een fictiereeks ŕ la Robland zou veel minder impact hebben gehad. De reacties tonen ons ten minste dat veel Belgen in hun hart geraakt zijn en dat, als het volk
ECHT mocht beslissen in dit land, de federalisering veel minder verregaand had geweest dan ze heden is.
Citaat:
Barst: pragmatische bevoegdheids(her)verdeling
|
Hoe 'pragmatisch' is die bevoegdheidsverdeling eigenlijk? Het is begot gewoon 'België barst' in slow motion.