De allochtoon heeft hét gedaan
De allochtoon heeft hét gedaan
De allochtonen waren zondag weer zondebok voor Vlaams Belang. Ze remden de partij. De allochtonen stemden etnisch, en dat is goed, zegt de politicoloog Johan Ackaert.
ER viel in de grote Vlaamse steden niet meer naast te kijken. Allochtone zaakvoerders hingen hun etalage vol met affiches van even allochtone verkiezingskandidaten, met het kartel SP.A/Spirit veruit als koploper.
Vlaams Belang zag er zondagavond de oorzaak van het electorale kwaad in. De allochtonen, de vreemdelingen hadden het gedaan, zij remden volgens het Belang de groei, zoals voorspeld door de partij. Het Belang verweet de allochtonen plots een 'Eigen Volk Eerst'-gedrag.
De socioloog Johan Hertogen - jarenlang consulent voor de Landelijke Bediendencentrale (LBC) - bevestigde maandag met cijfermateriaal de stelling van het Belang, maar vanuit een totaal andere, positieve invalshoek. ,,De allochtonen hebben inderdaad het verschil gemaakt. Het lamleggen van Vlaams Belang heeft niets met het beleid te maken. Als Vlaams Belang stelt dat ,,het vreemdelingenlegioen ons dat gelapt heeft'', heeft de partij gelijk. Ik vind het alleen doodjammer dat de democratische partijen dat niet willen zeggen, en om die reden zijn ook de migrantenorganisaties boos.''
Hertogen becijferde dat het Belang vooral geremd is in die gemeenten waar tegenover de vorige verkiezingen het aantal ,,nieuwe Belgen'' met vijf procent van de kiesgerechtigde bevolking is gestegen, en noteert dat daardoor in Gent, Antwerpen en Mechelen het Belang stagneert of achteruitgaat.
De politicoloog Johan Ackaert van de UHasselt gelooft dat niet. Volgens Ackaert bestond bij de verkiezingen van 2000 de snel-Belgwet ook al, en resulteerde dat toen niet in het afremmen van het Blok. ,,En we hebben ook vastgesteld dat heel weinig niet-Belgische allochtonen hebben gebruik gemaakt van het migrantenstemrecht. Ik heb mijn twijfels over dat afremmen.''
Ackaert gaat wel mee in de redenering van Hertogen dat allochtone verkiezingskandidaten fors op de stemmen hebben kunnen rekenen van allochtone kiezers. Ackaert noemt dat zogenaamd ,,etnisch stemmen'' perfect logisch. ,,Jongeren trekken meer de kaart van jongeren, vrouwen zullen meer de voorkeur geven aan vrouwen. In de campagne richten verkiezingskandidaten zich ook op hun doelgroepen. De allochtoon speelt zijn etnische oorsprong uit, zoals vroeger binnen de CVP het ACW, de Boerenbond en de middenstand hun kandidaten hadden.'' Volgens Ackaert blijkt uit onderzoek ook dat bij allochtonen het sociaal kapitaal groter is, zeker onder de Turken.
Ackaert noemt dat politiek succesverhaal van de allochtonen een goede ontwikkeling, vooral om uit het ,,wij en zij''-denken te geraken, en heikele thema's bespreekbaar te kunnen maken. Hertogen heeft in zijn cijferwerk ook een portret geschetst van Vlaams Belang als de steden enkel uit ,,oude Vlamingen'' (grafiek) zou bestaan. Het zou in Gent, Antwerpen en Mechelen het Belang hebben doen groeien.
In de resultaten is het alleszins opvallend dat de gekozen allochtone kandidaten merkelijk meer voorkeurstemmen halen dan hun autochtone collega's, en daardoor vaak onmogelijk geachte sprongen voorwaarts realiseren. De SP.A brengt daarmee in de Antwerpse gemeenteraad zes allochtonen. Hun aantal groeit met de twee allochtone kandidaten van CD&V erbij tot acht op vijfenvijftig raadsleden, of 14,5%. In Gent zorgt de SP.A voor vier allochtonen, Groen! twee, de VLD één. Zeven op 51 raadsleden, of bijna 14%. Het succesverhaal zorgt ook voor meer allochtone collegeleden in Vlaanderen.
In die grote allochtone instroom verdwijnt omgekeerd wel de oudgediende Fatima Bali uit de Antwerpse gemeenteraad.
DS, 10-10-2006
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|