Enkele post bekijken
  #1  
Oud 10th June 2006, 03:31
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Thumbs up Maatschappelijk verantwoord voetballen

Maatschappelijk verantwoord voetballen


VANDAAG geven Duitsland en Costa Rica de aftrap van het WK voetbal. De wedstrijden tussen de 32 deelnemende teams zullen de Fifa ongeveer 1,7 miljard euro opbrengen via reclame en de verkoop van televisie- en uitzendrechten.


De Fifa, de Uefa en de profclubs zijn heuse bedrijven geworden die veel werknemers tewerkstellen en winst nastreven. Daar is vanzelfsprekend niets mis mee. Alleen jammer dat ze niet meer aandacht hebben voor de maatschappelijke rol die voetbal kan spelen. Ze mogen de enorme win-winsituatie voor supporters, samenleving, overheid, bedrijfsleven én de voetbalverenigingen niet laten schieten.

Ik pleit er daarom voor om vijf procent van de reclame-inkomsten en de televisie- en uitzendrechten te besteden aan de sociale rol die het voetbal kan spelen. In elk land waar de wereldbeker wordt uitgezonden (en dat gebeurt in bijna elke land) kan dit deeltje van de inkomsten ook naast het voetbalveld veel betekenen. Van de favellas in Rio De Janero tot in de buitenwijken van Johannesburg kan voetbal voor veel fans rond de voetbalstadia een belangrijke maatschappelijke rol spelen.

En het kán. Prachtige voorbeelden vond ik in Engeland en Nederland. Het Londense Charlton Athletic en FC Twente in Nederland gebruiken hun voorbeeldfunctie om jongeren die de weg naar school kwijtgeraakt zijn, op te vangen. De clubs organiseren voetbalsessies voor jongeren uit achtergestelde buurten. In de marge daarvan werden in samenwerking met de lokale politie activiteiten opgezet rond kleine criminaliteit, antisociaal gedrag, gezonde voeding, drugspreventie en sociale verantwoordelijkheid. De clubs bereiken op die manier jaarlijks duizenden jongeren.

Ook ons land kent sinds kort het Open Stadion. Onder die noemer wil ik, samen met oud-international Michel Preud'homme, clubs aanmoedigen om hun stadionpoorten open te gooien en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De eerste projecten zullen in het najaar van 2006 van start kunnen gaan. Dat het Open Stadion ook kan bijdragen aan een revival van het Belgisch voetbal is dan mooi meegenomen.

Maar ook de rest van wereld moet de voetbalgekte aanwenden om de sociale mogelijkheden van het voetbal ten volle te benutten.

Met vijf procent van de reclame-inkomsten en de televisie- en uitzendrechten kunnen we al een grote stap voorwaarts zetten. De organisatoren van het WK in Duitsland hebben die kans gemist. Misschien kunnen we de verantwoordelijken van het WK 2010 in Zuid-Afrika er wel van overtuigen dat voetbal (een beetje) de wereld kan redden?

Els Van Weert
(De auteur is staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie.)



DS, 09-06-2006
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden