Enkele post bekijken
  #1  
Oud 6th July 2004, 04:28
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Het nieuwe generatieconflict: het vervroegd pensioen...

Stelling: De huidige coalitie die aan het status-quo van het vervroegd pensioen vasthoudt, lijkt onklopbaar.

Werkgevers, vakbonden en de hele bevolking hebben goede redenen om de verworvenheid van de vervroegde pensionering met hand en tand te verdedigen. Vanwege de werknemers is dat maar al te begrijpelijk. Ze hebben zich erop ingesteld op gemiddeld 57-58 jaar te kunnen stoppen en dan van de kant van de bijdragebetalers naar die van de -ontvangers over te stappen. Hun inkomen kunnen ze desgewenst aanvullen door in het zwart bij te klussen.

Is de door de overheid gecreëerde verandering in het verwachtingspatroon van de werkende bevolking met betrekking tot haar effectieve pensioenleeftijd dan onomkeerbaar? Wie veertig jaar lang een fysiek belastend beroep heeft uitgeoefend, zal wel naar zijn welverdiende rust snakken, maar er is ongetwijfeld ook een aanzienlijke groep die niet voorbarig met werken wenst op te houden. Hier en daar gaan stemmen op om er met fiscale en andere voordelen toe bij te dragen dat die mensen aan de slag willen blijven en dat de bedrijven hen in dienst houden - exact het tegenovergestelde dus van de huidige aanpak.

Als dat lukt, zou het de totale werkgelegenheid ten goede komen. Er zou iets worden gedaan tegen de huidige massale verspilling van menselijk kapitaal, tegen een nodeloos verlies van nationale welvaart en tegen de tijdbom onder de betaalbaarheid van de wettelijke pensioenen. En het zou het algemene gezondheidsniveau wel eens ten goede kunnen komen, zoals blijkt uit de ervaring in IJsland waar de bevolking het langst aan het werk blijft, dankzij sterke financiële stimulansen om tot zeventig te werken, en waar de mannelijke levensverwachting de hoogste ter wereld is.

Het minste dat men zou kunnen doen, is de actuariële neutraliteit in te bouwen van het tijdstip waarop men met pensioen gaat. Iedereen kiest dan het tijdstip van zijn vertrek van de arbeidsmarkt in functie van zijn persoonlijke voorkeur en van het pensioenbedrag: wie langer werkt, krijgt meer - maar per definitie gedurende een kortere periode. De kans is groot dat het pensioenstelsel van de toekomst er zo zal uitzien. Het valt te hopen dat het er zal komen vooraleer België zijn benijdenswaardige lage armoedegraad, met name bij de bejaarden, kwijtspeelt.
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden