Enkele post bekijken
  #2  
Oud 27th May 2006, 18:30
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Justitieminister en FBI-chef dreig(d)en met ontslag

Justitieminister en FBI-chef dreig(d)en met ontslag


NEW YORK - De Amerikaanse minister van Justitie, Alberto Gonzales, en de directeur van de FBI, Robert Mueller, hebben deze week met ontslag gedreigd indien het Witte Huis beslist documenten die door het FBI in de kantoren van een lid van het Congres in beslag waren genomen, weer aan de eigenaar te bezorgen. Dat schrijft zaterdag de krant New York Times.


Ook de plaatsvervanger van Gonzales, Paul McNulty, was bereid dezelfde stap te nemen, aldus nog de krant die zich baseert op anonieme regeringsfunctionarissen. Vorig weekend nam het FBI tijdens een huiszoeking documenten en voorwerpen in beslag bij het Democratische parlementslid uit Louisiana William Jefferson. Jefferson zou steekpenningen hebben ontvangen van een telecombedrijf om technologie aan Nigeria en andere West-Afrikaanse landen te verkopen. Die huiszoeking bij een collega -een primeur in de geschiedenis van de VS- bracht het Congres vorige week in rep en roer. Daarbij werden woorden als "schending van de grondwet" niet geschuwd. De kwestie overstijgt ook de tegenstelling Republikein-Democraat. Zo reageerde onder anderen parlementsvoorzitter Dennis Hastert, een Republikein, woedend op de FBI-ingreep, daags voordat hij zelf voorwerp van een onderzoek wegens corruptie werd. De kwestie ligt in het Congres nogal gevoelig omdat in de nasleep van corruptiezaken rond lobbyist Jack Abramoff en parlementariërs Tom DeLay en Randy 'Duke' Cunningham bij nogal wat bewoners van Capitol Hill een fraudezwaard van Damocles boven het hoofd zweeft.

Gonzales en McNulty zijn van oordeel dat het hun plicht is, materieel bewijs verzameld bij een strafechterlijk onderzoek te beschermen. Volgens de NYT is de crisis donderdag afgewend door het besluit van president Bush, de in beslag genomen documenten 45 dagen verzegeld te laten, wat parlement en justitie de tijd moet geven het eens te worden. "In meer dan twee eeuwen heeft onze regering nooit met zulk dilemma geworsteld", zei Bush donderdag, die beide partijen gelijk gaf: enerzijds de noodzaak van een "belangrijk onderzoek", anderzijds het respecteren van de grondwettelijke principes. Wetsdeskundigen kiezen eerder partij voor Justitie: zij oordelen dat de huiszoekingen niet tegen de Constitutie indruisen, wel tegen de "traditie". Zij geloven dat de Congresleden niet zozeer bezorgd zijn om schendingen van de principes van de Founding Fathers, maar eerder om hun eigen hachje vrezen. In andere zaken waar schending van de Grondwet ter sprake is gekomen (afluisterpraktijken van het NSA, aanleggen van massale databases, het recht om oorlog te verklaren, ...), is het document met veel minder omzichtigheid behandeld.


Weblog DS, 27-05-2006 (jav)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden