Enkele post bekijken
  #7  
Oud 13th May 2006, 15:30
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Post Een brave jongen met wat rechtse praat. Maar dit?

,,Hij moet zijn verstand verloren hebben''


Een brave jongen met wat rechtse praat. Maar dit? Vijf jaar geleden hebben vreemdelingen hem gepest. Dat zou Hans Van Themsche tijdens het eerste verhoor hebben verteld. Maar hoe een brave, struise jongen uitgroeit tot een verwarde moordenaar, is ook voor zijn ouders een raadsel.


Sei Shin Kan, de plaats van het zuivere hart. Zo heet de kendoclub waarvan Hans Van Themsche tot de paasvakantie lid was. Hij hielp er de nieuwe leden, tot hij moest afhaken met een licht gezondheidsprobleem.

Kendo is een vechtsport, dat wel, maar een verdedigingssport volgens de zuiverste oosterse filosofie. Precies zoals de naam van de club laat vermoeden. ,,Het doel van de kendotraining is de vorming van geest en lichaam, het bevorderen van een sterke wilskracht en het voortdurend streven naar ontwikkeling in de kunst van kendo door gedegen training'', leert de website. ,,Kendo is de weg die de menselijke geest disciplineert door de principes van het zwaard toe te passen.''

Miste Hans Van Themsche discipline? Tot donderdag was er niets wat wees op de gruwelijke daden die hij zou stellen, al hadden sommige schoolkameraden hem wel vaker horen uitvallen tegen migranten. Maar Hans vertelde zo vaak flauwekul. Dit zou hij toch ook niet menen?

Directe aanleiding voor de dubbele moord lijkt een domme sigaret te zijn. Hans Van Themsche volgde dierenverzorging in Roeselare en was er intern. Dierenverzorging was zijn droom en hij maakte nu al plannen om na de middelbare school eventueel in die richting door te studeren.

Maar op het internaat is roken verboden. Streng verboden. Waarom Hans Van Themsche het toch deed, dinsdagavond, is niet bekend. Dat hij de gevolgen kende, staat vast. Toch volgde hij woensdag nog gewoon de lessen. Donderdagochtend ging hij eten, daarna daagde hij niet meer op voor de lessen. De school probeerde 's middags zijn moeder te bereiken. Net toen ze de telefoon beantwoordde, werd er ook aan de voordeur gebeld: de politie.

De directeur van het VABI (Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut), Luc Deprez, was duidelijk: ,,Hans is een intelligente leerling die probleemloos naar de volgende jaren overging. Samen met twee andere leerlingen was hij door de andere studenten gemandateerd om in de schoolraad te zitten. Hij was ook lid van het medezeggenschapscollege van de scholengemeenschap.''

,,Hij stond bij ons bekend als een beleefde jongen. Nooit was er enig ernstig conflict. Hij droeg weliswaar zwarte kleren en een zwarte jas, maar dat is niet zo uitzonderlijk. Zijn lange haren droeg hij altijd in een verzorgde paardenstaart.''

Ook medeleerlingen hebben het over een goeie lobbes. Misschien wat struiser gebouwd dan de anderen, wat teruggetrokken ook. Maar geen eenzaat. Goth? Niemand die zich Hans zo herinnert.

Zijn tante, het kamerlid Frieda Van Themsche, bevestigt het beeld. Een vriendelijke jongen die vaak achter zijn computer zat. Op school ging het goed, zonder daarom uit te blinken. En, toegegeven, dierenverzorging is niet de zwaarste richting die een jongen kan volgen. Maar hij deed het graag.

Vreesde Hans Van Themsche dat de verbanning uit het internaat ook zou betekenen dat hij zijn opleiding nooit zou kunnen afwerken? Elke dag pendelen tussen zijn huis in Wilrijk en Roeselare is onbegonnen werk. ,,Hans Van Themsche wist dinsdagavond dat hij van het internaat verwijderd zou worden'', zegt directeur Deprez. ,,Maar hij zou naar school mogen blijven gaan. In zo'n geval zoekt de school naar een logeermogelijkheid in Roeselare en worden de ouders daarvan op de hoogte gebracht.'' Dat was donderdag alvast nog niet gebeurd.

De school had niet de indruk dat de 18-jarige jongen ondersteboven was van het incident. Directeur Deprez: ,,Hij wist dat hij van het internaat zou worden gestuurd. Vandaag (vrijdag, nvdr ) zouden we hem dat officieel meedelen. We hadden niet de indruk dat hij daarover problemen maakte. Hij reageerde gelaten toen hij dinsdagavond betrapt werd.''

Donderdagochtend, na het ontbijt, heeft Hans Van Themsche zijn haar afgeschoren - op de paardenstaart na. Daarna nam hij de trein naar Antwerpen en ging hij er een wapen halen. Hoeveel het moest kosten? 500 euro. Van Themsche zocht een automaat en keerde terug met het geld. Daarna begon zijn dodelijke tocht door Antwerpen, op zoek naar vreemdelingen.

Tijdens zijn eerste verhoor verklaarde hij meteen dat hij doelbewust mensen van vreemde origine wou treffen. Toen hij werd tegengehouden door een politieman, zou hij meermaals gevraagd hebben om doodgeschoten te worden.

Wou Hans Van Themsche zelfmoord plegen? Het lijkt erop. Want terwijl medeleerlingen hem beschrijven als een rustige jongen, zijn er ook andere getuigenissen. Zo zou hij vorige week op een busreis van Leuven naar Roeselare al aan een vriend hebben uitgelegd dat hij, als hij ooit van school zou worden gegooid, in actie zou komen. ,,Als ik van school word gestuurd, pleeg ik zelfmoord en neem ik een paar makakken mee'', zou hij gezegd hebben. Ruim een week voor de gebeurtenissen.

Feit is dat ook andere medeleerlingen zich de rechtse sympathieën van Hans Van Themsche herinneren. Hij zou meermaals straffe racistische praat hebben verkocht, maar niemand geloofde het echt. Het leek een pose. Een ongeloofwaardige pose zelfs.

Toch verwees de jonge dader tijdens zijn eerste verhoor expliciet naar vreemdelingen. Hij was als dertienjarige gepest door vreemdelingen. Vandaar.

Natuurlijk. Zijn ouders hebben sympathieën voor Vlaams Belang, tante is zelfs parlementslid voor Vlaams Belang. Maar de kinderen van het gezin lieten zich niet vaak zien op Vlaams Belang-manifestaties. En vader ging ook niet canvassen of deelnemen aan verkiezingen. Daarvoor had hij het als schrijnwerker veel te druk. Wel stond hij elk jaar op het Belang-feest in Wilrijk achter de friteuse.

Een modelgezin. Vriendelijke mensen. Geen racisten. Zo luidt het oordeel van de buren. En dat Hans Van Themsche ooit lid was van het VNJ, wordt staalhard ontkend. Een ander gerucht wil dat hij op het internet zeer vaak naar extreem-rechtse sites surfte. Bevestiging van dat verhaal is er niet. Vader Van Themsche ontkent klaar en duidelijk. Wel zouden er in zijn portefeuille stickers hebben gezeten die naar extreem-rechts verwijzen.

Of zijn zoon een Goth was of een skinhead - zijn vader weet niet wat hij ervan moet denken. Voor Hans Van Themsche zelf was het bij het eerste verhoor alvast zeer belangrijk dat de onderzoekers wisten dat hij een skinhead was. Een skinhead van twee of drie dagen dan. Blijkbaar wou de jongen graag geassocieerd worden met een groep waar hij naar opkeek. Zonder zelf ooit lid geweest te zijn van een bende.

Voor Hans Van Themsche donderdag naar Antwerpen vertrok, heeft hij eerst nog een brief geschreven. De school vond hem donderdagochtend. ,,De brief was verwarrend'', zegt schooldirecteur Luc Deprez. ,,Het eerste deel was heel netjes geschreven, het andere was neergekrabbeld.'' Hij bedankte zijn ouders en schreef hun dat ze niets verkeerds hadden gedaan. Hij had het over de hemel die niet zou bestaan. En over zijn drie broers die zich beter zouden voelen als hij er niet meer was. Wat hij daarmee bedoelde, is niet bekend. Volgens de schooldirecteur stond in de brief ook iets over het rookincident, maar zou hij het internaat niets verwijten.

In de brief zou niets staan over zijn plannen. Zelfs van enig racisme zou geen sprake zijn.

,,We weten van niets'', zegt zijn vader. ,,Hij moet zijn verstand verloren hebben. Hij had vrienden van vreemde origine. Ik heb zelf meerdere vrienden van Afrikaanse origine. Hans heeft daar nooit ook maar één opmerking over gemaakt. Ik begrijp het niet.''


DS Weekend, 03-05-2006 (Bart Dobbelaere)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden