Enkele post bekijken
  #1  
Oud 12th May 2006, 08:18
Elke Van Loon Elke Van Loon is offline
If I'm ugly then so are you
 
Geregistreerd op: Sep 2005
Locatie: Essen
Posts: 70
Racistische moord in Antwerpen

In Antwerpen heeft een jongeman een zwarte vrouw doodgeschoten en een Turkse verwond, wellicht uit racistische motieven.


Hans Van Themsche, een achttienjarige jongeman zonder geschiedenis, heeft gisteren in Antwerpen tijdens een bloedige strafexpeditie twee mensen doodgeschoten en een derde zwaar verwond. De slachtoffers zijn een zwarte vrouw van Malinese afkomst en een Vlaamse kleuter van twee. Een Turkse vrouw werd zwaargewond.

Getuigen beschrijven dat het leek alsof Van Themsche tijdens zijn moordende tocht recht uit de film The Matrix kwam gestapt. Hij was in het zwart gekleed , droeg combatshoes en een legerbroek en deed geen moeite om zijn jachtgeweer te verbergen terwijl hij door de drukke Antwerpse binnenstad stapte.

Nadat hij zelf drie mensen had neergeschoten, werd de jongeman door een agent in de buik geschoten. ,,Het kon hem niet schelen. Het leek wel of hij erom vroeg doodgeschoten te worden'', zeggen getuigen.

Hans Van Themsche is een neef van Frieda Van Themsche, kamerlid uit West-Vlaanderen voor Vlaams Belang. Hij woont in Wilrijk, maar volgt de secundaire landbouwschool in Roeselare. Hij zit er op internaat en volgt de richting dierverzorging. Gisterochtend vroeg verdween hij uit het internaat zonder tegen iemand een woord te zeggen. In Antwerpen kocht hij vervolgens een jachtgeweer.

Op zijn school wordt verbijsterd gereageerd. ,,Hans is een goedlachse jongen die niet opviel. Hij zit in de schoolraad en speelt hier toneel op school.'', zegt directeur Luc Deprez. ,,Hij is ook helemaal geen skinhead. Zijn haar was op een staart. Hij moet het geschoren hebben voor hij hier vertrok.''

Een geschokte Frieda Van Themsche omschreef de zoon van haar broer gisteren als ,,iemand die is opgegroeid in een sfeer van antigeweld''. ,,Hij kreeg zelfs geen speelgoedgeweer. Hij voelde zich de jongste tijd wel niet altijd goed in zijn vel.''

Volgens de woordvoerster van het Antwerpse parket, Dominique Reyniers, droeg de dader wel ,,aanwijzingen die duiden op extreem-rechtse sympathieën''. Het gaat om stickers en speldjes die verwijzen naar extreem-rechts en Vlaams-nationalistische organisaties. Uit documenten die op zijn kamer gevonden zijn, zou blijken dat de schietpartij in Antwerpen gepland was.

Een getuige van de schietpartij verklaarde dat hij om elf uur in de voormiddag met een vriend stond te praten in de Lange Koepoortstraat. Tot hun verbazing zagen ze Hans Van Themsche op hen afstappen met een geweer bij zich. Een tiental meter verderop kwam een zwarte vrouw aangewandeld met een blank kind op een driewieler. De vrouw was de oppas van de kleuter, Luna. Zij is het tweeëneenhalfjarig dochtertje van een restauranthouder in de buurt van de Grote Markt. De oppas was zwanger. De dader schoot eerst op de vrouw en dan op het meisje. Zij stierven ter plaatse. Na de schietpartij wandelde de schutter rustig verder.

Een toegesnelde agent vroeg de dader drie keer om zijn geweer op de grond te leggen. Toen de jongeman een beweging maakte, schoot de politieman hem in de buik. De jongeman is niet levensgevaarlijk gewond. Achteraf bleek dat Van Themsche ook op een Turkse vrouw met een hoofddoek had geschoten die op een bank zat in de Kleine Goddaard. Zij is zwaargewond.

,,We moeten vermijden dat onze samenleving in een spiraal van geweld terechtkomt'', verklaarde eerste minister Guy Verhofstadt gisteren in een reactie. Volgens de premier gaat het om ,,afschuwelijke, laffe moorden en een vorm van extreem racisme''. ,,Het moet nu voor iedereen duidelijk zijn waartoe extreem-rechts kan leiden.'' Vlaams Belang verklaarde dat het niets met dit incident te maken heeft. Volgens partijvoorzitter Frank Vanhecke is de jongeman geen lid van Vlaams Belang. Hij keurt de gebeurtenissen in de meest formele bewoordingen af.

De burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens, verbaasde zich erover dat een achttienjarige zo gemakkelijk aan een geweer kon komen.

Koning Albert maakte bekend dat hij een brief stuurt naar de families van de drie slachtoffers.

Waar moet het naartoe met onze maatschappij, met onze wereld? Ik kan echt niet begrijpen dat je zoiets kan doen. Hier zijn gewoon geen motieven voor... Vorig weekend ook al een aanval op een zwarte jongen, sommige mensen zijn echt niet in te schatten. Je zou je gewoon niet meer veilig mogen voelen... Ik vind het echt erg... Die mensen deden dan nog niets fout ook niet...
Met citaat antwoorden