10th May 2006, 03:11
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Asociaal gedrag in Europa
Asociaal gedrag in Europa
Asociaal gedrag vormt in Europese landen een steeds groter probleem. Maar volgens andere Europeanen is Nederland heel goed af.
Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek naar asociaal gedrag, uitgevoerd door het beveiligingsbedrijf ADT en University College London. Inwoners uit ieder land – ook 94 procent van de Nederlanders – beschouwen de problemen in eigen huis als het grootst van Europa. Maar als de 7000 ondervraagde Europeanen gevraagd wordt naar asociaal gedrag in andere landen, blijkt dat zij vooral Groot-Brittannië en Frankrijk als probleemlanden zien.
Liefst driekwart van de ondervraagden ziet daar veel vandalisme, openbare dronkenschap, het spuiten van graffiti en verbale intimidatie. In mindere mate geldt dat voor Duitsland (61 procent), Italië (52) en Spanje (51). Slechts 44 procent denkt dat asociaal gedrag ook een groot probleem is in Nederland.
De ondervraagden storen zich vooral aan vandalisme, grof taalgebruik en vechten. De daders zijn in hun ogen veelal jongeren, die te weinig discipline hebben meegekregen van school of ouders. Als enige denken Duitsers overigens dat werkloosheid de belangrijkste oorzaak is van asociaal gedrag.
Een derde tot de helft van de ondervraagden (vooral Nederlanders en Britten) meent dat strenger straffen het probleem vermindert. Van sociale controle verwacht men veel minder. Veel geënqueteerden zien ervan af zelf in te grijpen bij asociaal gedrag. Meer dan de helft kijkt de andere kant op als een groepje 14-jarigen een bushokje vernielt.
Veel minder vaak dan Fransen, Italianen, Duitsers en Spanjaarden vinden Nederlanders dat meer tolerantie tussen etnische en culturele groepen een oplossing biedt. Maar van de jongeren tussen 16 en 24 jaar denkt twee derde wel degelijk dat culturele en sociale spanningen de oorzaak zijn van asociaal gedrag. Ouderen menen dat minder vaak.
Het feit dat Europeanen dit soort gedrag als groeiend probleem zien, wil niet zeggen dat dat ook feitelijk zo is. Veel van de percepties komen voort uit mediaberichtgeving, concludeert Gloria Laycock van University College London. Dat zou bijvoorbeeld het slechte beeld van Frankrijk kunnen verklaren – de rellen in de voorsteden waren tijdens de enquête net achter de rug.
Trouw, 10-05-2006
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|