Enkele post bekijken
  #3  
Oud 15th April 2006, 09:39
Wouter's Avatar
Wouter Wouter is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: Tervuren
Posts: 923
Stuur een bericht via ICQ naar Wouter Stuur een bericht via MSN naar Wouter
Citaat:
Orgineel gepost door wim leenaerts
Hoe duurder de sigaretten hoe beter! Hooray! (Sorry Barst )


Voor de volksgezondheid, ja.
Voor de schatkist (in tegenstelling tot wat men zou verwachten), neen. Een aantal maanden geleden heb ik hier een topic gepost met een artikel waaruit blijkt dat de tabaksverkoop in ons land zwaar aan het terugvallen is.
Ergens een goede zaak, no doubt about it, maar ergens ook een slechte, als je weet dat de begroting in evenwicht wordt gehouden door de accijnzen op tabak.
Een pakje marlboro kost tax free op de luchthaven iets boven de anderhalve euro. De regering voegt hier accijnzen aan toe en we komen zo aan een prijs van 4 euro per pakje. Dus 2 euro en half (toch wel honderd oude frankskes) gaat rechtsreeks naar de schatkist.
Probeer eens te berekenen voor héél België hoeveel geld er op een dag door rokers aan tabak wordt gegeven (en dus aan de maatschappij).
We're talking millions here, per day.

De dag dat alle rokers stoppen met roken, ligt de boel hier op z'n gat. Het is dé basis van de begroting, ieder jaar opnieuw, gedurende decennia.

Ik ben tégen een minimumprijs van sigaretten. Het argument dat hierdoor meer jongeren sigaretten gaan kopen is bullshit, in de eerste plaats zouden ze er beter voor zorgen dat er meer controle is op de verkoop van tabak aan minderjarigen. That's a start. Strenger optreden. Als een groepje jongeren samenlegt hebben ze ook hun kankerstokjes, desnoods kost een pakje 6 euro.
Met citaat antwoorden