,,We zijn toch geen ballerina's''
,,We zijn toch geen ballerina's''
Het was een niet alledaags beeld. Na afloop van de eerste tv-confrontatie met zijn uitdager Romano Prodi, dinsdagavond, was de immer breed glimlachende, optimistische Silvio Berlusconi nog één brok frustratie. Tijdens het debat en ook erna mopperde hij uitvoerig over de strakke regels, die ,,zijn spontaniteit en eerlijkheid braken'' en het hem onmogelijk maakten ,,de Italianen te vertellen wat ze écht wilden weten''. Veruit de meeste politieke analisten, drie onafhankelijke peilingsbureaus en de meeste Italiaanse kranten vonden dat Prodi ,,op punten'' had gewonnen.
Op negen en tien april houdt Italië parlementsverkiezingen. Premier Berlusconi, die de centrum-rechtse coalitie Huis van de Vrijheden leidt, is bijzonder gebrand op een verlenging van zijn mandaat. Net als tien jaar geleden staat opnieuw Romano Prodi, leider van de centrum-linkse Unie, tegenover hem in de ring. In 1996 won Prodi. De peilingen geven de voormalige voorzitter van de Europese Commissie tot hiertoe een lichte voorsprong.
Het debat, dat de openbare zender Rai 1 in prime time uitzond, was de eerste rechtstreekse confrontatie tussen de twee aartsrivalen in tien jaar tijd. Het werd een kijkcijferkanon: liefst zestien miljoen Italianen zaten aan de buis gekluisterd. En dat ondanks de strakke regels - elke spreker kreeg tweeëneenhalve minuut om te antwoorden - of de steriele setting, waardoor Berlusconi zijn flamboyante imago niet wist uit te spelen. ,,Ik voelde mij alsof ik in een wassenbeeldenmuseum was terechtgekomen'', aldus een ontevreden premier. Prodi daarentegen speelde zijn imago van ernstige politicus met kennis van zaken dinsdagavond handig uit: ,,Was het een saai debat? Het gesprek ging over de problemen waarmee dit land kampt. We zijn toch geen ballerina's?''
Beide kandidaten bleven vaak bij hun stokpaardjes steken. Berlusconi herhaalde dat de centrum-linkse oppositie ,,in handen is van de communisten''. Prodi maakte dan weer dankbaar allusies op de corruptieprocessen en de belangenvermenging van de Italiaanse premier. Toen de heren aan de inhoud toekwamen, lag het onderwerp al evenzeer voor de hand: de economie.
Euro. De Italianen deden tijdens de regering-Prodi (1996-1998) een enorme inspanning om tot de eurozone toe te treden. Zeven jaar na het afscheid van de lire morren heel wat Italianen dat hun koopkracht sinds de euro drastisch is afgenomen. Een dankbaar verkiezingsthema voor Berlusconi, volgens wie ,,de euro te snel en zonder de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen is geïntroduceerd.'' Romano Prodi counterde de premier en noemde de euro een ,,triomf'' die pas onder de regering-Berlusconi een probleem is geworden.
Overheidsuitgaven. Dat Italië wegens zijn begrotingstekort onder strikt toezicht staat van de Europese Commissie, is als thema dan weer op maat gesneden van voormalig Commissievoorzitter Romano Prodi. De economieprofessor noemt de Italiaanse boekhouding ,,een regelrechte ramp''. Premier Berlusconi benadrukt dat hij de enorme staatsschuld van centrum-links heeft geërfd. ,,Eigenaardig'', aldus Prodi. ,,U leidt de regering, maar zoekt de verantwoordelijkheid tot bij Garibaldi ( een vrijheidsstrijder uit de 19de eeuw, red. ).'' Op drie april praten de twee verder.
DS, 16-03-2006(iro)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|