Geen energie voor energie
Geen energie voor energie
De fusie tussen Suez en Gaz de France doet plots alarmbellen rinkelen. Nochtans verandert die fusie niet zoveel: de Belgische energiesector werd ook voordien al aangestuurd vanuit Frankrijk. Via de controle over Electrabel, Distrigas en Fluxys heeft het Franse Suez al jarenlang stevig de touwtjes van onze gas- en elektriciteitssector in handen. Het enige essentiële verschil is dat het nu de Franse staat is die de beslissingen zal nemen, in plaats van een privégroep en zijn aandeelhouders.
Over de operatie die nu in Parijs in de steigers wordt gezet, hoeven we daarom niet flauw te doen. België heeft de controle over zijn energiesector achttien jaar geleden al verkocht, toen de Generale Maatschappij in handen kwam van Suez. Twee jaar later stonden onze politici langs de zijlijn te applaudisseren toen er in de elektriciteitssector een privémonopolie tot stand kwam door de fusie van Ebes, Intercom en Unerg tot de ,,Belgische speler van Europees formaat'' Electrabel. Toen Suez later de controle over dat monopolie - en de miljardenreserves van Electrabel - steeds meer naar zich toetrok, kwam er nauwelijks een woord van protest uit politieke hoek.
Ook nu blijft het opmerkelijk stil in de Wetstraat. Hebt u onze federale minister van Energie - want die hebben we, ook al is het niemand echt opgevallen - al een duidelijk standpunt horen verkondigen? Of onze minister van Consumentenzaken, die anders toch niet op haar mondje gevallen is?
,,Europa'' laat ons niet toe in te grijpen, luidt het een beetje beduusd, net als vroeger. Protectionisme, zoals datgene waarnaar Frankrijk en Spanje nu teruggrijpen, is niet de oplossing in het grote en eengemaakte Europa.
Dat standpunt is verdedigbaar. Maar onze overheid heeft het voorbije decennium wel nagelaten haar rol van regulator en toezichthouder op de energiemarkt te spelen zoals het hoort. Ze heeft nooit haar energie gestopt in het uitwerken van een strategisch energiebeleid. Nooit echt moeite gedaan om het monopolie van Suez en Electrabel te doorbreken. Electrabel was immers al die jaren een bereidwillige kaskoe om de gemeentekassen te stijven en putten in de begroting te vullen. In ruil werd het niet al te hard aangepakt.
De openstelling van de markt bleef daardoor beperkt tot wat stuntelig gerommel in de marge. De dominantie van Suez en Electrabel op de Belgische energiemarkt bleef zo goed als onaangetast. Door het ontstaan van ,,Gaz de Suez'' of ,,Suez de France'' wordt het vroegere monopolie nu zelfs helemaal in ere hersteld.
We kunnen nu alleen maar hopen dat de Europese of Belgische mededingingsautoriteit zal doen wat onze eigen politici nooit gekund of gewild hebben, namelijk dat monopolie écht doorbreken.
DS, 28-02-2006 (Karin De Ruyter)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|