Enkele post bekijken
  #1  
Oud 23rd February 2006, 01:42
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Thumbs down De "ideale executie"

VS / Op zoek naar ideale executie


De doodstraf mag geen pijn doen. In zijn streven om daar heel zeker van te zijn, heeft een rechter in Californië de doodstraf voorlopig onmogelijk gemaakt. Want ook de beul wil niet lijden.


Wanneer een vuurpeloton zijn werk doet, komt traditioneel uit één van de geweerlopen geen kogel maar een losse flodder. Zo kan later elk van degenen die de veroordeelde moest doodschieten zich troosten met de gedachte dat hij misschien toch niet iemand heeft gedood.

In de VS kun je bijvoorbeeld in de staat Utah nog zo aan je einde komen. Bijna alle andere deelstaten van het land gebruiken tegenwoordig een humanere methode: de dood per infuus.

Maar de traditie bleef: iedere betrokkene bij de uitvoering van de doodstraf kan zich een figurant wanen, geen hoofdrolspeler. De gevangenbewaarders binden de veroordeelde alleen maar vast. Een ander legt een infuus aan, waar nog niets uit komt. Buiten de kamer stuurt iemand achtereenvolgens een verdovend middel en een verlammend middel de slang in en tenslotte de stof die het hart stopt. Daarna komt er een arts die alleen maar het overlijden vaststelt.

Hierbij kan nog veel bij mis gaan, hebben de afgelopen maanden de verdedigers van diverse veroordeelden geopperd. Als het infuus verkeerd wordt gezet, blijft die humane bewusteloosheid uit. In sommige gevallen zou de dosis te klein zijn geweest. Het Hooggerechtshof hechtte de afgelopen weken voldoende geloof aan die bezwaren om een aantal executies, onder andere in Florida, uit te stellen.

Waarschijnlijk daardoor geïnspireerd is rechter Jeremy Fogel in Californië een stap verder gegaan. Moordenaar Michael Morales mag terechtgesteld worden, oordeelde hij, mits artsen zijn bewusteloosheid controleren. En anders moet hij sterven aan een overdosis van alleen dat eerste, verdovende middel, toegediend door een arts of verpleegkundige.

Het is niet gelukt om aan deze voorwaarden te voldoen. Twee aangezochte artsen vonden het strijdig met hun eed om in te grijpen wanneer Morales bij mocht komen. Zo zouden ze immers de weg vrij maken hem te doden. Ook het zoeken naar een verpleegkundige die de enkelvoudige dodelijke injectie zou moeten toedienen, liep op niets uit.

Daarmee heeft de doodstraf, waartegen de meerderheid van de Amerikanen geen principieel bezwaar heeft, er weer een praktisch probleem bij. Niemand wil aanwijsbaar de beul zijn. Degene die er de ideale opleiding voor heeft, de arts, wil en mag de beul al helemaal niet zijn.

Moordenaar Morales kan nu weer maanden doorbrengen in de dodencel, tot na een hoorzitting door rechter Fogel over executiemethoden. Dat deed Morales plezier, meldde de San Quentingevangenis gisteren. Het deed de 78-jarige vader van het meisje dat hij verkrachtte en vermoordde, verzuchten dat het wachten haast ondraaglijk was. Ook voor hem duurt het al 26 jaar.


1012 keer voltrokken

In de VS wordt de doodstraf sinds 1976 weer uitgesproken. Er zijn sindsdien 1012 executies geweest.

De vijftig deelstaten bepalen de executiemethode. In federale doodstrafzaken geldt de methode van de staat waar het vonnis valt.

Injectie: In 37 staten; meestal is het de voorkeursmethode.
Elektrische stoel: 10 staten
Gaskamer: 11 staten
Ophangen: 3 staten
Vuurpeloton: 2 staten


Trouw, 23-02-2006
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden