Moslim en hindoe samen in bed lokt weerzin uit
Moslim en hindoe samen in bed lokt weerzin uit
Indiase extreemrechtse milities breken gewelddadig verbintenissen af tussen hindoevrouwen en moslimmannen. Vaak met de politie en de wet aan hun zijde. ‘Waarom trouw je met een moslim? Tot welke kaste behoor jij?’
In de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh werd vorige week weer een aanstaande bruid weggehaald voor ze met haar bruidegom kon trouwen. De vrouw (18) stond klaar bij de rechtbank in het district Ballia, maar activisten van een militante rechtse vereniging van hindoes uit de hoge Rajput-kaste, hielden haar tegen omdat de bruidegom (24) een moslim is. Hij werd weggejaagd, zij werd naar het politiebureau meegenomen onder luid gejouw. Beelden van het incident werden geverifieerd door de kwaliteitskrant Indian Express.
Volgens de extremisten was dit een geval van ‘love jihad’. Die term gebruiken hindoenationalisten voor een haatdragende complottheorie over moslims. Die zouden hindoemeisjes verleiden onder een valse identiteit, hun onwetende bruidjes bekeren vlak voor de trouw, en zo India willen overnemen. Huwelijken tussen hindoemannen en moslimvrouwen worden niet bestempeld als love jihad, maar gerechtvaardigde ‘herovering’.
Op de beelden ontkent het meisje dat er sprake is van love jihad, dwang of onwetendheid. ‘Ik ben meerderjarig en ik wil vrijwillig met hem trouwen’, zei ze. ‘Tot welke kaste behoor jij? Waarom trouw je met hem? Hoe kun je jouw ouders dit aandoen?’, snauwen de militanten. Uren later zei de lokale politie geen enkele aanwijzing te hebben van strafbare feiten.
Meldplicht huwelijk
Toch liep het voor dit jonge stel niet goed af. Na het incident zei de familie van het meisje dat hun dochter slachtoffer was van poging tot kidnapping. De vrouw zelf kon die dag geen verdere verklaringen afleggen. Dit is geen alleenstaand incident. Alleen al in Uttar Pradesh zitten zeker 80 inwoners in de cel op verdenking van love jihad of voor gedwongen bekering via het huwelijk. Extreemrechtse hindoegroepen speuren de gemengde koppels op en proberen ze via geweld en manipulatie uit elkaar te halen. Dat kan omdat wie in India een niet-religieus huwelijk wil sluiten, dertig dagen op voorhand een aanmelding daarvan moet indienen bij de lokale rechtbank of online. Bovendien zijn hindoenationalistische groepen als Karni Sena, Bajrang Dal en Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS, organisatie die de regeringspartij steunt, red.) numeriek sterker en wijder vertakt dan de Chinese Communistische Partij. ‘Onze jongens zitten klaar in elke school om snel informatie te vergaren over een koppel’, getuigde Ashish Baliyan (23), een leider van Bajrang Dal, tegen The Intercept. Op date in de cinema, op de vlucht naar andere deelstaten, zelfs op de drempel van hun huwelijk: nergens lijken de slachtoffers veilig.
Militieleden geven toe dat ze in hun georganiseerde strijd tegen love jihad meisjes slaan in zelf georganiseerde ‘consultaties’. Soms regelen ze het zo dat de geviseerde bruid gedwongen een hindoe uit hun groep trouwt. Niet via een echte date, maar via online advertenties. De agenten werken soms mee, bleek uit video’s en getuigenissen die journaliste Asmita Nandy verzamelde in haar documentaire Mission hate: finding jihad in love (2021). ‘We leren ouders hoe ze hun dochter moeten manipuleren en doen alsof ze ziek worden van de situatie, zodat zij de relatie opgeeft’, zegt een militant aan The Intercept. Ook de familie van dit meisje kwam uit een lage kaste, de belagers uit een hoge kaste. Dat maakt druk zetten makkelijk.
Vrouwen afschrikken
Wat de extremisten nog meer motiveert, is dat veel meisjes de beperkte persoonlijke vrijheid die ze van hun familie krijgen, beginnen aan te vechten. Meer vrouwen studeren en zien op sociale media vrijere levensstijlen. Ze willen zelf hun partner kiezen op basis van persoonlijkheid, niet alleen op basis van kaste of geloof. Maar als de familie een bruidsschat moet betalen, wil ze dat ‘haar investering’ naar de juiste partner gaat. Dat leidt tot conflict en soms tot familiaal geweld.
Volgens een peiling van Pew ziet 67 procent van de hindoes en 80 procent van de moslims vrouwen niet graag trouwen met iemand die een andere religie belijdt. Maar niet alle bevraagden zouden daarom de vrije partnerkeuze van hun medeburgers verhinderen. Dat media toch meer incidenten melden, komt omdat vier deelstaten wetten tegen love jihad ingevoerd hebben en omdat privacybescherming in India sowieso beperkt is. Nochtans is love jihad juridisch niet helder te omlijnen. In de praktijk zijn de wetten ideologische overwinningen voor de regeringspartij BJP, en moeten ze vooral vrouwen afschrikken.
DS, 03-08-2021 (Giselle Nath)
|