Na de Pano-reportage over het drugsmilieu in Antwerpen ging er een schokgolf door het onderwijsveld. Op de beelden was te zien hoe zeer jonge kinderen ingezet worden als hulpje bij drugshandel. De voorbije maanden zaten scholen en jeugdwerkers samen om een plan uit te werken. Bedoeling is om in te grijpen voor een kind verstrikt raakt in het drugsmilieu.
"We gaan proberen in te grijpen aan de basis, dat het jonge kind nooit zo in het drugsmilieu gezogen wordt dat het opklimt tot een echte drugshandelaar", vertelt Antwerps schepen van Onderwijs Claude Marinower "We zijn erg geschrokken van de beelden, we beseffen dat er actie moet ondernomen worden."
De voorbije maanden zaten de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's), jeugdwerkers en de bestaande hulpstructuren samen om een plan uit te werken. "Eerst en vooral moeten leerkrachten en ouders weten wat de signalen zijn, we gaan ze sensibiliseren", zegt Marinower "en ze moeten ook weten waar ze hulp kunnen krijgen." De bestaande structuren meer bekend maken dus, met een duidelijk hulp- en opvolgingstraject.
Het plan focust op kinderen uit vijfde en zesde leerjaar en eerste en tweede middelbaar. Eerst zal er geďnformeerd worden via infopakketten en folders voor leerkrachten, jeugdwerkers en ouders. De weerbaarheid van de jongeren staat centraal. Er wordt uitgelegd hoe ronselaars te werk gaan, wat de risico's zijn en welke aanspreekpunten er zijn op school en daarbuiten waar leerlingen en ouders terecht kunnen. Bedoeling is om dan ook sneller gerichte ondersteuning te kunnen inschakelen.
Bron: VRT Nieuws, opgehaald op:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/0...nderen-uit-dru/
Eigen mening: Het is absoluut een goede zaak dat men iets wil doen aan dit toch wel schokkende probleem. Zelfs kinderen uit de lagere school inzetten om aan drugshandel te doen gaat gewoonweg alles te buiten, ik kan het simpelweg niet omvatten. Langs de andere kant, kan ik het niet helpen te twijfelen over de doeltreffendheid van dit opgestelde plan. Het vertrouwt voor een redelijk groot deel op de kinderen zelf en dat zij deze ervaringen delen, terwijl zij dit nu ook al niet deden. Ze worden wel meer bewust gemaakt over de tactieken die worden toegepast, maar tegen de tijd dat deze worden aangebracht, zijn ze waarschijnlijk al verouderd. Kinderen gaan niet altijd alles zeggen, dus het huidige plan gaat het probleem niet oplossen.