Grote vrees komt uit: Ebola bereikt voor het eerst grote stad in Congo
Ebola heeft Mbandake, een grote stad met honderdduizenden inwoners in Congo, bereikt. De huidige uitbraak in Congo lijkt dus niet langer beperkt te blijven tot een geïsoleerde regio met weinig inwoners. Daar had de Wereldgezondheidsorganisatie voor gevreesd.
Mbandaka, vroeger bekend onder de naam Coquilhatstad, is een stad in de Evenaarsprovincie in de Democratische Republiek Congo. De stad ligt op de linkeroever van de Congo-rivier en is een belangrijke plaats tussen Kinshasa en Kisangani. Er wonen bijna een miljoen mensen.
Ebola is een stuk moeilijker te bestrijden in een grote stad. Hoe meer mensen, hoe groter de kans op besmetting. Artsen zonder Grenzen (AzG) bevestigt de besmetting. Volgens de Congolese minister van Volksgezondheid gaat de uitbraak hiermee een nieuwe fase in.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nog niet gereageerd, maar uitte maandag al wel bezorgdheid over een mogelijke uitbraak in Mbandaka, omdat ebola-patiënten van elders in contact zouden zijn geweest met de bewoners van de stad. Volgens AzG worden meer dan 500 mensen in het Afrikaanse land in de gaten gehouden vanwege mogelijk contact met ebola-patiënten.
Gisteren kreeg de WHO toestemming van de Congolese autoriteiten om een nog experimenteel vaccin in te zetten. Daarvan zijn er echter maar 4.000.
Gevaarlijker deze keer
De ebola-uitbraak lijkt te zijn begonnen in de regio rond Bikoro, ten zuiden van Mbandaka. Daar zijn eerder al tientallen mensen overleden.
Volgens experts is deze ebola-uitbraak in Congo gevaarlijker dan eerdere uitbraken. Dat komt doordat het getroffen gebied ligt bij de Congo-rivier, waar veel scheepvaartverkeer is. De ziekte kan zich zo gemakkelijker verspreiden. Ook de hoofdstad Kinshasa ligt aan de rivier. Daar wonen 10 miljoen mensen.
Bij een besmetting met ebola krijgen patiënten hemorragische koorts, die met bloedingen gepaard gaat. Ze kunnen anderen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet.
Ebola wordt waarschijnlijk over grote afstanden verspreid door vleermuizen. Zij brengen het virus over op apen, waarmee ze bomen delen. Mensen raken vaak besmet door het eten van besmet vlees.
Eigen mening: Ik dacht dat Ebola niet meer zo snel verspreid zou worden omdat we dit al eens meegemaakt hebben. Ik dacht dat bij een nieuwe uitbraak de mensen meteen wisten wat ze moesten doen en het dus niet zo groot kon worden als vorige keer maar dit lijkt nu toch anders. Op deze manier wordt de grens tussen rijk en arm, Europa en Afrika op een pijnlijke manier duidelijk. Hopelijk kunnen ze de ziekte nu toch sneller onder controle krijgen, we hebben medicatie en weten min of meer wat we moeten doen dus het is belangrijk dat we nu onze krachten bundel en ebola zo snel mogelijk stoppen.
Bron: 17/05/2018 MSN
https://www.msn.com/nl-be/nieuws/we...ocid=spartanntp