15th May 2018, 19:57
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Olen
Posts: 48
|
|
Belgische radioapparatuur moet de geheimen van Mars ontsluieren
Belgische radioapparatuur moet de geheimen van Mars ontsluieren
Ingenieurs van het ruimtevaartbedrijf Antwerp Space hebben samen met wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht en de Université Catholique de Louvain (UCL) een radiozender ontworpen die in 2020 naar Mars zal reizen. Het toestel moet wetenschappers helpen bij het bestuderen van de innerlijke structuur van Mars.
De radiozender is een van de 17 hoogtechnologische toestellen die het Europese ruimtevaartbureau ESA samen met zijn Russische tegenhanger Roscosmos in 2020 naar Mars stuurt. Het toestel, LaRa genoemd (Lander Radioscience), is het allereerste Belgische instrument dat op Mars zal landen.
LaRa is een aluminium toestel met 3 antennes. Wetenschappers willen het gebruiken om de aswentelingen en de innerlijke structuur van Mars te bestuderen. LaRa zal radiosignalen die vanop aarde worden uitgestuurd, terugsturen. Aan de hand van die signalen kunnen wetenschappers berekenen waar LaRa zich op Mars bevindt, en hoe de planeet beweegt.
Aswentelingen en getijden
Astronoom Tim Van Hoolst van de Koninklijke Sterrenwacht is een van de wetenschappers die aan de studie van Mars zal meewerken. "We weten dat de aswentelingen van Mars variaties vertonen", legt hij uit. "Soms draait de planeet wat sneller, soms wat trager. Die aswentelingen willen we nauwkeurig observeren, omdat ze ons meer kunnen vertellen over het binnenste van Mars."
"We weten vrij zeker dat Mars, net als de aarde, een vloeibare kern heeft. Dat leiden we af uit het feit dat Mars getijden heeft, de bodem beweegt er net als op aarde op en neer. Dat komt waarschijnlijk omdat de kern vloeibaar is en beweegt. Amerikaanse collega's hebben aan de hand van die getijden berekend dat de kern van Mars ongeveer even groot moet zijn als die van de aarde. Met behulp van LaRa willen we dat allemaal beter begrijpen."
Als alles verloopt volgens plan, zal de nieuwe ExoMars missie, met LaRa, gelanceerd worden in 2020. De missie op Mars zal een jaar lang duren en rond 2022 afgelopen zijn.
Eigen mening:
Door de evolutie van steeds betere technologie in het leven, is het niet ondenkbaar dat men steeds nieuwe dingen uitvind. Toch vind ik het wat raar dat, ondanks al deze geavanceerde technologie, we nog steeds niet veel weten over alles wat er buiten onze aarde in het heelal voordoet. Wat ik wel super vind, is dat de radiozender die op Mars zal landen, gemaakt is door Belgische wetenschappers. Geweldig dat een land zoals België mag pronken met dit nieuws. Dit bewijst nog eens dat wij als kleine, Europese landje toch wel iets kunnen betekenen voor de wetenschap. Ik hoop dat deze radiozender veel 'geheimen' van Mars kan ontdekken zodat we misschien binnen een paar eeuwen de planeet Mars kunnen gaan bewonen.
|