Enkele post bekijken
  #1  
Oud 14th May 2018, 09:13
Emma.L*ysen Emma.L*ysen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Beerse
Posts: 62
Hoge werkdruk in ziekenhuizen eist levens

Hoge werkdruk in ziekenhuizen eist levens

Het nijpende personeelstekort in onze ziekenhuizen kost mensenlevens. Dat blijkt uit onze enquête bij verpleegkundigen en wordt bevestigd door getuigen. Liefst 70% van de verpleegkundigen maakte al fouten door de hoge werkdruk en zes verpleegkundigen geven zelfs toe dat een patiënt daardoor stierf.


Het is iets om bij stil te staan: hoe minder verpleegkundigen er in ziekenhuizen rondlopen, hoe groter de kans dat een patiënt sterft. Dat is in 2013 wetenschappelijk bewezen, maar uit de steekproef die uw krant organiseerde bij meer dan 2.500 verpleegkundigen blijkt nu voor het eerst ook hoe omvangrijk het risico is in Vlaanderen en Brussel

Zeventig procent van de ondervraagde verpleegkundigen geeft toe dat ze op hun afdeling al fouten maakten omwille van de werkdruk. Negentig procent van die fouten waren volgens hen onschuldig, maar in tien procent van de gevallen ging het om missers die fysieke of mentale schade veroorzaakten.

Zes verpleegkundigen gaven ons anoniem toe dat ze door de werkdruk al een fout maakten die het leven van een patiënt kostte. "Vooral in weekends, op feestdagen en 's nachts gebeuren er fouten", klinkt het in de sector. "Dan is er steevast te weinig personeel om iedereen fatsoenlijk te verzorgen." Uit ons onderzoek blijkt ook dat er in veel ziekenhuizen nog een te groot taboe heerst rond fouten. Zo geeft zes op tien verpleegkundigen aan dat ze weinig tot geen ruimte zien om op de werkvloer te babbelen over ethische thema's als fouten. Het zorgt ervoor dat veel verpleegkundigen na het maken van een fout ook zélf mentale klachten ervaren. Dat gaat van angst om de job nog uit te oefenen over slapeloosheid tot depressie.

In een reactie op onze onderzoeksreeks spreekt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) haar begrip uit voor de situatie van de verpleegkundigen, maar ze benadrukt dat de hoofdoorzaak van de hoge werkdruk bij de vergrijzing van onze maatschappij ligt.

Bron: JB, 14 mei 2018, De Morgen
Link: https://www.demorgen.be/binnenland/...evens-b675bd9b/

Eigen mening: Ik vind dit artikel enorm verontrustend. In vele sectoren is er een tekort aan werkkracht, maar ik vind persoonlijk dat in een sector zoals de geneeskunde, de oplossing van dit tekort als prioriteit zou moeten worden gezien. Deze tekorten kunnen - zoals in dit artikel ook duidelijk wordt gedemonstreerd - enorme gevolgen hebben voor de patiënten, in extreme gevallen zelfs met de dood toch gevolg. Ik kan niet begrijpen hoe een tekort aan verpleegkundigen niet prioritair kan zijn om op te lossen, zij hebben dagelijks te maken met mensenlevens die ze moeten redden. Ik vind persoonlijk de reactie van Maggie De Block ook helemaal verkeerd, ze spreekt zichzelf hierin net tegen. Er is inderdaad een enorme vergrijzing van de samenleving aan de gang dus dat zorgt voor de nood aan meer verpleegkundigen, maar normaal hoor je hier als samenleving - en vooral als politiek - op in te spelen door te investeren in veel meer verpleegkundigen, want deze zijn broodnodig. Wanneer een winkel uitbreidt, worden er meer mensen aangenomen. Wanneer een bedrijf nieuwe machines aankoopt met nieuwe specialisaties, worden er nieuwe arbeiders aangenomen. Ik kan absoluut niet begrijpen waarom dan nu de maatschappij er niet om vraag, maar om schreeuwt, er niet wordt geïnvesteerd in meer verpleegkundigen.
Met citaat antwoorden