De Amerikaanse president Donald Trump verlengt de vrijstelling van de importheffingen op staal en aluminium voor de Europese Unie, Canada en Mexico met een maand. Dat bevestigt het Witte Huis maandagavond, ruim drie uur voor het verstrijken van de uitzonderingsmaatregel.
1 mei 2018 wordt dan toch niet de dag waarop de VS importheffingen van 25 procent op staal uit Europa begint te heffen, evenals tien procent op Europees aluminium. Het Witte Huis stelt de start van die heffingen opnieuw met een maand uit.
De Amerikaanse president Donald Trump kondigde in maart de heffingen aan, wat deed vrezen voor een handelsoorlog. De Europese Unie, Australië, Argentinië, Brazilië en buurlanden Canada en Mexico bedongen echter een tijdelijke vrijstelling tot 1 mei.
Voor de EU, Canada en Mexico verlengen de Amerikanen die vrijstelling nu tot 1 juni, in afwachting van een definitief besluit. De EU voerde de voorbije dagen de druk op de VS op om geen invoertarieven op te leggen.
De Amerikaanse regering geeft zichzelf door het uitstel een maand tijd om de pijlen te richten op China. De VS verwijt China dat het intellectuele eigendom, zoals Amerikaanse merken en patenten, niet respecteert. Later deze week trekt een Amerikaanse delegatie naar Peking om de kwestie te bespreken.
Met Australië, Argentinië en Brazilië bereikten de VS principeovereenkomsten over een permanente deal in verband met de invoerheffingen, waar in de komende dertig dagen de laatste hand aan wordt gelegd.
Met Zuid-Korea is een vrijstelling opgenomen in het handelsakkoord tussen beide landen. Het akkoord werd 28 maart al aangekondigd, maar is nu volledig rond. Seoel deed wel grote toegevingen om de vrijstelling te krijgen. Zo accepteerde het om 30 procent minder staal uit te voeren naar de Verenigde Staten, tot nog ongeveer 2,7 miljoen ton per jaar. Bovendien zullen heffingen op de export van Zuid-Koreaanse terreinwagens naar de VS voor een langere tijd aangehouden worden: tot 2041 in plaats van 2021.
Ook een permanente vrijstelling voor Canada en Mexico linkte Trump eerder al aan de onderhandelingen over een hernieuwd NAFTA-vrijhandelsakkoord tussen de VS, Mexico en Canada.
Zowel de EU, China als Rusland hebben een procedure lopen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de invoertarieven.
Bron: 1/05/2018, via
https://www.tijd.be/dossier/europar...t/10007351.html
Mening: Ik vind het een goede zaak dat ze een maand uitstel geven. Er is nog hoop dat er onderhandelingen komen en dat er geen belastingen komen op de import zodat de handelseconomie kan verder gaan zoals het is. De bevolking gaat hier hun vruchten van nemen. Ik vind het ook goed dat Amerika hun aandacht vestigt op China. Omdat dat China de merken en de patenten niet respecteert. China brengt deze producten in de markt voor een lagere prijs. Het werk dat China levert is zo goed dat er bijna geen verschil is tussen het originele en het fake.
Waarom een handelsoorlog voeren ? De bevolking zijn Amerikaanse producten gewoon, en de Amerkanen zijn de EU producten gewoon. Het zal vele nadelen geven voor de bevolking. Alle producten zullen duurder worden of moeilijker te verkrijgbaar.