De toeristische sector in Vlaanderen heeft zich hersteld na de aanslagen in 2016. Het aantal ontvangen toeristen groeide in 2017 met 8 procent tegenover 2016 en klokte 2 procent hoger af dan het vorige recordjaar 2015. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) looft 'de veerkracht' van de sector.
In maart raakte al bekend dat de toeristische sector uit het dal was geklommen. Uit cijfers van de maanden januari tot november 2017 bleek dat Vlaanderen 8 procent meer toeristen mocht verwelkomen. Vandaag raakten de definitieve cijfers bekend.
Daaruit blijft dat Vlaanderen vorig jaar 12,8 miljoen toeristische aankomsten noteerde. Dat zijn er 8 procent meer dan in 2016. Het aantal toeristische aankomsten ligt ook 2 procent hoger dan in 2015, het vorige recordjaar. Het aantal aankomsten van binnenlandse toeristen steeg 3 procent en vooral de buitenlandse bezoekers zijn terug: plus 13 procent.
Overnachtingen
Ook het aantal toeristische overnachtingen steeg vorig jaar. Er waren in totaal 30,7 miljoen toeristische overnachtingen. Dat is 6 procent meer dan in 2016. De overnachtingen op naam van buitenlandse vrijetijds- en zakentoeristen stegen met 11 procent.
Het toeristische succes was ook zichtbaar in de bezettingsgraad van de Vlaamse hotels. Dat blijkt uit de nieuwe Logiesbarometer van Toerisme Vlaanderen. Er was vorig jaar een gemiddelde bezettingsgraad van 64 procent, 4 procent meer dan in 2016. B&B's aan de kust noteerden in de zomer van 2017 bezettingsgraden tot 70 procent.
Buitenlanders
Over het hele jaar bekeken is er groei in zowat alle Europese markten, met uitschieters bij de Hongaren (+37 procent), de Zwitsers (+16 procent) en de Duitsers (+14 procent). Ook de verre markten doen het goed: Vlaanderen verwelkomt opnieuw meer Brazilianen (+48 procent), meer Russen (+34 procent), meer Chinezen (+24 procent) en meer Amerikanen (+21 procent).
"De moeilijke periode is voorbij, we groeien weer fors", zegt Ben Weyts. "We zijn blijven focussen op onze Vlaamse troeven: onze Vlaamse Meesters, eten en drinken, het kunstpatrimonium, de wielercultuur. Dat werpt nu vruchten af."
datum: 15/04/2018
bron:
https://www.demorgen.be/binnenland/...orbij-ba60f97b/
eigen mening
Het toerisme in België herstelt zich en groeit zelfs na de aanslagen in 2016. De aanslagen hebben een zware indruk nagelaten zowel in het binnenland als in het buitenland. Hierdoor kreeg de toeristische sector een serieuze klap. Dit is niets verbazingwekkend. Ik stond ook niet bepaald te springen om naar Brussel te gaan na de aanslagen. Het is verschrikkelijk dat er mensen zijn die denken dat ze het recht hebben andere te mogen doden in naam van hun godsdienst. De groei van het toerisme is een goede zaak. We mogen ons niet opsluiten in ons eigen huis uit schrik. De samenleving nu is veiliger dan ooit tevoren. Er bestaat altijd een kans dat er iets kan gebeuren, maar men kan niet meer doen dan zulke toestanden proberen te voorkomen. Wanneer je grote steden bezoekt, zie je overal politie of militairen. Meer dan dit lijkt mij ook niet haalbaar om de veiligheid te garanderen. Men kan toch niet iedereen individueel gaan screenen?