Enkele post bekijken
  #1  
Oud 30th March 2018, 10:32
Kevin.P*essers Kevin.P*essers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Mol
Posts: 47
VN-baas Guterres waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog

VN-secretaris-generaal António Guterres waarschuwt voor een ‘soort nieuwe Koude Oorlog’ nu de relaties tussen het Westen en Rusland om de affaire-Skripal onder het vriespunt zijn gezakt.


Guterres reageerde donderdag met grote bezorgdheid op de vergeldingsmaatregelen van het Kremlin voor de uitwijzing van tientallen Russische diplomaten uit westerse landen.

Meer dan 25 landen, waaronder de Verenigde Staten en verschillende EU-leden, hebben de afgelopen week zo’n 140 Russische diplomaten het land uitgezet. Ze deden dat als steunbetuiging voor Groot-Brittannië, waar begin maart de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia vergiftigd werden met het zenuwgif novitsjok.

Het Kremlin slaat nu even hard terug. Rusland wijst zestig Amerikaanse diplomaten de deur en sluit het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg. Andere betrokken lidstaten, waaronder België, mogen zich aan gelijkaardige acties verwachten.

Rode telefoon

VN-baas Guterres is ongerust, zei hij donderdag. De situatie is ‘in veel opzichten gelijk aan wat we tijdens de Koude Oorlog beleefd hebben’. Er zijn volgens hem communicatiemiddelen nodig om een escalatie te vermijden, zeker als de spanningen nog zouden toenemen.

‘Die communicatiemiddelen bestonden ooit, maar werden afgebouwd, omdat we dachten dat de Koude Oorlog voorbij was’, zei Guterres, maar dat was volgens hem dus onterecht.

Tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en de val van de Berlijnse muur in 1989 gebruikten de Verenigde Staten en Rusland een ‘rode telefoon’, een soort hotline waarover de presidenten van beide landen elkaar snel konden spreken.

Bron: De Standaard, opgehaald op: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180329_03437480

Eigen mening: Langs de ene kant snap ik de reactie van het Westen op de vergiftiging van Sergej Skripal wel. We moeten duidelijk laten blijken dat Rusland, en met name Vladimir Poetin, hier geen macht kunnen uitoefenen. Als we nu geen sterk signaal uitzenden, dan riskeren we het om de speelbal van Rusland te worden. Langs de andere kant, zou het wel ideaal zijn om zo veel mogelijk communicatiekanalen open te houden mocht de situatie verder escaleren. "Wanneer diplomatie eindigt, begint de oorlog." Een citaat van een historisch figuur dat misschien best niet als rolmodel gekozen kan worden, maar een zin waar ik voor de volle honderd procent achter sta. Als we gaan stoppen met praten, dan zal de conversatie gevoerd worden door middel van wapens. Zo lang het bij een Koude Oorlog blijft, zullen wij niks te vrezen hebben, maar de systemen rond kernwapens zijn fragiel, zo bleek eind vorig jaar nog in Hawaï toen er een foutief alarm naar alle inwoners werd gestuurd. Het is al een klein mirakel dat er in de tweede helft van de vorige eeuw nooit een kernwapen is afgevuurd geweest en ik zou er niet op durven wedden dat we nu weer zo veel geluk gaan hebben. Laten we dus maar zo veel mogelijk de diplomatie blijven toepassen, zodat oorlog nog vermeden kan worden.
Met citaat antwoorden