Onderwerp: Levende verf
Enkele post bekijken
  #1  
Oud 27th March 2018, 15:00
Joren.s*eurs Joren.s*eurs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Geel
Posts: 64
Levende verf

Levende verf

Door hun genen aan te passen, kan je de kleur van bepaalde bacteriën sturen. Dat biedt mogelijkheden voor bio-afbreekbare verf.


Flavobacteriën leven in kolonies die voortdurend van kleur veranderen. Hun interne structuren weerkaatsen licht. Wanneer de afstand tussen de individuele bacteriën wijzigt, gaan ze licht met een andere golflengte weerkaatsen. Zo ontstaan allerlei verschillende kleuren.

Onderzoekers van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Hoekmine BV en de University of Cambridge ontrafelden nu welke genen verantwoordelijk zijn voor het bewegingsvermogen en dus ook de kleur van een kolonie. Ze pasten die genen ook aan, waardoor de onderzoekers een gewenste kleur konden uitlokken. Ze konden kleuren ook dof maken of laten verdwijnen.De onderzoekers hebben al toepassingen in gedachten. De bacteriën kunnen dienen als levende verf, die ook na het aanbrengen nog van kleur kan veranderen.

De bacteriën planten zich bovendien makkelijk voort. De bio-afbreekbare verf zou dus kunnen ‘groeien’ op een muur. De wetenschappers denken ook aan biosensoren. Ze zouden daarvoor de bacteriën genetisch programmeren om van kleur te veranderen als reactie op een (giftige) stof. Wanneer de muur in een chemisch bedrijf dan plots bijvoorbeeld rood kleurt, weten de aanwezigen dat ze de kamer moeten verlaten.

Bron: Eos, 27/03/2018, 13:53
Link: https://www.eoswetenschap.eu/wetenschap/levende-verf

Eigen mening: Naar mijn mening is dit toch wel redelijk grote doorbraak. Elk materiaal dat we kunnen evolueren naar een bio-afbreekbare stof, is een 'win in my book'. Hier stopt het echter niet. Wanneer dit echt op punt staat, zijn de toepassingen eindeloos. Zelf haalt het artikel al een verf aan die ook als sensor kan werken, zo zou deze verf van kleur veranderen bij contact met andere chemische stoffen. Persoonlijk dacht ik onmiddellijk aan camouflage. De eerste stap richting 'onzichtbare' tanks/straaljagers? Wie weet. Wel moet er rekening gehouden worden met een heel deel andere factoren: blijft de bacterie leven bij veranderende omstandigheden? Wat als het vriest? Wat als het regent? Wat als de bacterie gaat muteren? Ik denk dat voor dit realiteit kan worden, hier eerst decennia onderzoek naar gedaan moet worden.
Met citaat antwoorden