In Brussel hebben enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme, discriminatie, haat, ongelijkheid en agressie. Meer dan 120 organisaties namen deel aan de betoging die kort na de middag begon. De betogers vinden dat onze maatschappij gericht is op uitsluiting en niet op integratie.
De aanleiding voor de betoging was de internationale dag tegen racisme en discriminatie, afgelopen woensdag. Organisaties als Hart Boven Hard, 11.11.11., BXL Welcome Refugees, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Federatie Burgerschap en Islamitische Spiritualiteit, maar ook de vakbond ABVV, partijen Groen en PVDA en delegaties Koerden en Palestijnen stapten mee in de lange stoet. In totaal namen meer dan 120 organisaties deel. Migratie en asiel en het bijhorende gevoel van discriminatie en racisme vormden de rode draad voor de manifestatie.
De organisatoren stelden ook enkele duidelijke politieke eisen. Ze veroordelen het migratiebeleid en zijn tegen het hoofddoekenverbod. Ze willen onder meer dat er proactieve praktijktesten komen met sancties op de arbeids- en de woningmarkt. Verder willen de initiatiefnemers dat de overheid een warme en kwaliteitsvolle vluchtelingenopvang voorziet die de mensenrechten respecteert en gericht is op integratie, regularisatie en gelijke sociale behandeling van nieuwkomers en sans-papiers.
Bron: VRT Nieuws, opgehaald op:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/0...-straten-van-b/
Eigen mening: Mij kan het eerlijk gezegd niet schelen welke politieke aanhang iemand heeft, zij het links of rechts. De enige voorwaarde die ik hieraan hecht, is dat we de extremen mijden. Ook de mening van anderen over het huidige migratiebeleid hoor ik graag aan, iedereen heeft zo zijn redenen om voor- of tegenstander te zijn, maar laten we alsjeblieft mensen nog altijd als mensen behandelen. Situaties waarbij vluchtelingen, al vragen ze hier geen asiel aan, in de open lucht moeten overnachten in de ijskoude winter, gaat er voor mij los over. Ieder mens heeft recht op onderdak, ongeacht huidskleur, afkomst, religie, geslacht of seksualiteit.
Wat betreft het hoofddoekenverbod, heb ik een eerder verdeelde mening. Ik vind dat mensen die voor de overheid werken geen religieuze symbolen mag dragen, scheiding van Kerk en staat betekent ook scheiding van moskee en staat en van synagoge en staat. Maar ik zou er op zich niks mee inzitten mocht ik één dezer dagen naar de winkel gaan en de persoon achter de kassa draagt een hoofddoek, een kruisteken of een davidsster. Het zou anno 2018, meer dan vijftig jaar nadat de civil rights movement in Amerika is opgedoken vanzelfsprekend moeten zijn dat iedereen gelijk behandelt wordt, maar helaas zullen er altijd zij zijn die alleen maar verschillen zien, in plaats van medemensen.