do 15 maart 2018 08:54 - Bron: Belga
De meeste overtredingen vinden plaats in de bouw en in de vleessector.
De arbeidsinspectie heeft vorig jaar een recordaantal overtredingen vastgesteld bij de tewerkstelling van buitenlandse werknemers, zo bericht vrtnws. De dienst heeft al bijna tienduizend onwettige verloningen geregulariseerd. Dat is ruim zeven keer meer dan in 2013. Het bedrag van rechtzettingen van lonen en sociale bijdragen is met zo'n 17,7 miljoen euro, op vijf jaar tijd liefst acht maal toegenomen.
De explosieve toename is voelbaar bij het dertig koppen tellend team arbeidsinspecteurs dat zich speciaal heeft toegelegd op sociale dumping. 'We voeren dag na dag onze strijd tegen deze dumpingpraktijken, maar malafide werkgevers blijven steeds én vooral méér proberen', getuigt sociaal inspecteur Niel Vandeput aan de vrt.
De meeste overtredingen vinden plaats in de bouw en in de vleessector. 'Ze werken tegen een hongerloon, en doen dan veel te lange arbeidstijden om dat kleine loon wat op te trekken. Zestig uur werken per week is geen uitzondering.'
De inspecteurs stellen soms ook mensonterende of gevaarlijke arbeidsomstandigheden vast. 'Vorig jaar schreven we 668 pro justitia's uit, meer dan negenduizend werknemers zijn de pineut. De arbeidsauditeur zal er zijn handen vol aan hebben.'
Bron: 'Arbeidsinspectie stelt in 2017 recordaantal overtredingen vast' (Trends), geraadpleegd op donderdag 15 maart 2018 via
http://trends.knack.be/economie/bel...mal-977175.html
Eigen mening:
In 2017 werden er maar liefst bijna tienduizend onwettige verloningen van buitenlandse werknemers vastgesteld en geregulariseerd door de arbeidsinspectie. De taak van deze inspectie is het controleren of de reglementering van de arbeid wordt nagegaan. Deze heeft betrekking met loon-en arbeidsvoorwaarden zoals de arbeidsduur en het minimumloon.
Die twee factoren kunnen onder de overkoepelende term 'sociale dumping' gebracht worden. Arbeiders werken tegen een hongerloon en kloppen uren per week zoals wij het ons allemaal voorstellen bij de Chinese cliché-arbeider. Dat is echt passé en niet meer aanvaardbaar voor deze tijd.
Toch is het verrassend hoe vaak dit "fenomeen" voorkomt in ons eigen België. En wat mij ook vooral zorgen baart is die schrikwekkende stijging in het aantal inbreuken. De situatie lijkt wel de pan uit te swingen. Actie dringt zich op.
Bij inbreuken gaat de Arbeidsinspectie meestal een geldboete uitschrijven. Misschien is dat niet voldoende? Ik denk dat veel buitenlandse werkgevers en -nemers risico's durven nemen om illegaal te werken omdat de eventuele straf die eraan vast hangt met een zekere zin voor overdrijving vaak slechts pietluttig is in verhouding met de 'winsten' die zij kunnen boeken door niet volgens de regels te werken. En de pakkans is bovendien klein door een kleinschalig georganiseerde Arbeidsinspectie. Misschien zijn zwaardere sancties hier al wel op hun plaats? Dat kan misschien toch al meer afschrikken en bedrijven op het juiste spoor houden.