Kanker als handicap: "Een goede zaak voor werknemers én werkgevers"
Arrest aan Brussels Arbeidshof is belangrijk signaal
Voor het eerst heeft een rechter geoordeeld dat de gevolgen van kanker onder de noemer 'handicap' vallen, waardoor werkgevers verplicht zijn om redelijke aanpassingen te doen voor ex-kankerpatiënten. "Ook voor werkgevers is het een goede zaak dat die reïntegratie verduidelijkt wordt."
In een arrest van 20 februari heeft het Brusselse Arbeidshof een werkgever veroordeeld tot een schadevergoeding van 12.500 euro, omdat die geen redelijke aanpassingen had gezocht voor een ex-kankerpatiënte. Maaike H., die in 2012 lymfeklierkanker kreeg, wilde na haar herstel eind 2014 terug deeltijds aan de slag als verkoopster, maar de werkgever ging zo goed als meteen over tot ontslag met opzegvergoeding.
Met kanker wordt de kwalificatie van een handicap nu uitgebreid, en dat versterkt opnieuw de houding tegenover discriminatie vanwege gezondheidsredenen'
MIET VANHEGEN, INSTITUUT VOOR ARBEIDSRECHT (KU LEUVEN)
De rechter oordeelde dat de gevolgen van kanker wel degelijk onder de noemer 'handicap' vallen. Daardoor mag een werkgever niet zomaar aangepaste werkomstandigheden of -voorwaarden weigeren, zoals de gevraagde progressieve werkherneming.
Bron: De Morgen,
https://www.demorgen.be/binnenland/...evers-bb120ef2/
Eigen mening: Ik vind het zeer positief dat de gevolgen van kanker onder de noemer "handicap" vallen. Dat werknemers nu verplicht zijn om redelijke aanpassingen te doen voor ex-kankerpatiënten, vind ik absoluut noodzakelijk. In het verleden werden herstelde kankerpatiënten vaak ontslagen, omdat ze niet meer dezelfde inspanning konden leveren als voor hun ziekte. Om het anders te zeggen: mensen die na een lange ziekte en een lange lijdensweg eindelijk terug de "positive vibe" te pakken kregen en eindelijk terug hun "normale, vroegere" leven konden oppakken, werden aan de kant geschoven omdat ze veranderd waren. Dit vind ik zeer jammer. Je kiest niet voor kanker, je hebt zo'n ziekte absoluut niet in de hand. De mensen in kwestie hebben al genoeg geleden tijdens hun ziekte (en ook erna, want zo'n proces vergeet je niet op één-twee-drie). Als je hen dan als werkgever meteen ontslaat bij hun terugkomst, komen ze terug in een diepe put terecht. Door deze aanpassing mag de werkgever niet zomaar aangepaste werkomstandigheden of -voorwaarden weigeren, waardoor ex-kankerpatiënten niet langer systematisch de deur zullen gewezen worden. Ik hoop dat de personen in kwestie in de toekomst de kans krijgen om optimaal te reïntegreren in de maatschappij en terug meer kansen krijgen in onze wereld, want ze verdienen het.