Prins Laurent mag zich tijdens een openbare zitting in een Kamercommissie (laten) verdedigen. De advocaat van de prins gaat de sanctie – een vermindering van 15 procent van de dotatie – daar aanvechten. De fracties mogen zelf kiezen wie ze naar de commissie sturen. Dat heeft de Conferentie van Kamervoorzitters beslist.
De regering stelde aan de Kamer voor om 46.000 euro op de jaarlijkse dotatie van Laurent in te houden. De prins was zonder toestemming naar een feest van het Chinese leger geweest en kreeg daarvoor een sanctie. Maar het was niet meteen duidelijk hoe en in welke commissie de parlementsleden over het voorstel zouden stemmen. Laurent Arnauts, de advocaat van de prins, had immers gevraagd om zijn cliënt te mogen verdedigen én wilde dat niet achter gesloten deuren doen.
Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) won juridisch advies in. De Conferentie van Kamervoorzitters beslist nu dat de zitting openbaar zal zijn. De fracties kiezen zelf wie ze naar de zitting sturen. De stemming zal wel geheim zijn.
Het verslag van de zitting zal drie dagen voor de plenaire vergadering waarop de uiteindelijke beslissing valt, aan alle parlementsleden ter inzage worden gegeven. Tijdens die plenaire vergadering, die ook openbaar zal zijn, krijgt elke fractie twee minuten spreektijd. De stemming zal ook hier geheim zijn.
Bron:
https://www.demorgen.be/binnenland/...ement-b70b6416/ 7 maart 2018
Eigen mening: Ik vind het normaal dat er een sanctie volgt nadat prins Laurent zonder toestemming naar een feest van het Chinese leger geweest is. Als lid van het koningshuis heb je eenmaal een aantal verplichtingen waar je je aan dient de houden. Hieronder valt onder andere het vragen van toestemming voor het bijwonen van feesten. Maar dat Laurent zich hier wel vaker niet al te veel aan trekt is al langer duidelijk. Het inhouden van 46.000 euro is een smak geld. Maar het is nog steeds maar 15 percent van de totale dotatie! Een tekort aan dotatiegeld zal het dus nog steeds niet zijn. In België zijn er zo veel mensen die leven aan een minimumloon en hier nog enorm hard voor moeten werken. Dan vind ik het aanvechten van een sanctie van 15% toch wat overdreven.