2018 wordt allicht het belangrijkste jaar voor de Vlaamse biotech
2018 wordt allicht het belangrijkste jaar voor de Vlaamse biotech
Nooit een saaie dag in de Vlaamse biotech. De sector heeft al een erg bewogen leven achter de rug, maar 2018 wordt allicht het belangrijkste jaar. Als het even meezit, wordt het zonder meer het Jaar van de Lama.
Geen enkele sector werd in Vlaanderen zo opgehemeld, bejubeld en vervloekt als biotech, en in 2018 zal dat niet anders zijn. Voor vrijwel alle kleppers staat veel op het spel, maar 2018 staat voor de Vlaamse biotech vooral in het teken van de lama, die voor de Gentse biotechhoogvliegers Ablynx en argenx de basis van hun business vormt. Beiden ontwikkelen geneesmiddelen op basis van antilichamen van lama's.
Lamajaar
Het lamajaar start onder een goed gesternte dankzij argenx en zijn superenthousiaste CEO Tim Van Hauwermeiren. Hij pakte deze maand onverwacht vroeg uit met positieve resultaten voor de fase II-studie (bij een kleine groep patiënten) van ARG-113, een potentieel geneesmiddel tegen de spierziekte myasthenia gravis. In april volgen de volledige resultaten van fase II.
Ook Ablynx zal op zijn elan doorgaan. Het heeft de laatste klinische horde voor caplacizumab, tegen de bloedziekte TTP, al genomen en zal in 2018 hoogstwaarschijnlijk zijn eerste geneesmiddel op de markt hebben. Bovendien komt Ablynx met nieuws over een onderzoek naar het gebruik van vobarilizumab, een potentieel middel tegen reumatoïde artritis, bij patiënten met de auto-immuunziekte lupus. En in de tweede jaarhelft volgen resultaten van een fase II-studie voor een middel tegen RSV, dat luchtweginfecties bij jonge kinderen veroorzaakt.
Voorts zal de voormalige beurslieveling ThromboGenics in 2018 zeker van zich laten horen. ThromboGenics slaagde er als eerste in onze contreien in een geneesmiddel zelf te ontwikkelen en op de markt te brengen. Commercieel was het oogmedicijn Jetrea evenwel een slag in het water, waarop het aandeel crashte. Maar het Leuvense bedrijf probeert de rug te rechten en zal in het eerste kwartaal uitpakken met de eerste klinische resultaten voor een nieuw oogmedicijn. En TiGenix duikt 2018 in met de goedkeuringsaanbeveling op zak om Cx601, een middel tegen fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn, binnenkort in Europa op de markt te brengen.
Ook het Mechels-Nederlandse Galapagos zal in 2018 naar oude gewoonte geregeld in het nieuws komen. Zo testen onderzoekers of filgotinib, Galapagos' middel tegen reuma, ook werkt tegen de ziekte van Crohn, een darmziekte, en tegen dikkedarmontsteking. Naast Galapagos in Mechelen huist Biocartis, dat minilabs voor snelle diagnoses ontwikkelt. Het heeft voor dat platform een dozijn tests ontwikkeld, voornamelijk om kanker op te sporen, en zal ook in 2018 racen tegen de klok om met nieuwe tests uit te pakken.
Vers bloed
Er sijpelt gelukkig regelmatig vers bloed naar onze biotechsector. Zo zal het razend ambitieuze Limburgs-Britse Apitope, dat medicijnen tegen immuunziektes ontwikkelt en vooral mikt op de gigantische MS-markt en op de schildklierziekte van Graves, voor de zomer op de beurs noteren.
Helaas zal ook 2018 weer garant staan voor een portie paniek bij biotechbeleggers, want als het even tegenzit, gaat het snel bergaf.
Bron: Trends
Link:http://trends.knack.be/economie/bedrijven/2018-wordt-allicht-het-belangrijkste-jaar-voor-de-vlaamse-biotech/article-normal-941979.html?utm_source=Newsletter-29/12/2017&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBTREABO&&M_BT=15991528589244
Datum: 20/12/2017 - bijgewerkt op: 28/12/2017
Eigen mening:
Ik vind het super dat Vlaamse sector biotech vooruitgang boekt om bepaalden ziekten te genezen of beter te behandelen. Biotechnologie is technologie gebaseerd op biologie. Het maakt gebruik van dieren planten, bacteriën of andere levende wezens voor de ontwikkeling van medicijnen, voedsel of nieuwe stoffen. Langs de ene kant vind ik het wel erg dat dieren gebruikt worden om nieuwe medicijnen of potentiële medicijnen te testen, maar langs de andere kant zorgt dit wel voor een kwalitatieve verbetering van mensenlevens. Ik hoop dat de proeven lukken, zodat 2018 echt het jaar van de lama wordt.
|