Is dit de smoking gun, hét bewijs dat de Russische geheime dienst achter de computerinbraken bij de Amerikaanse Democraten zat? Of is het een poging van een cybercrimineel om zijn straatje schoon te vegen?
Een Russische hacker blijkt eerder dit jaar tegenover een Russische rechter te hebben bekend dat hij in opdracht van de FSB, de geheime dienst, had ingebroken in de computers van Hillary Clinton en het DNC, het bestuur van de Democratische partij. De hacker, Konstantin Kozlovski, werd vorige zomer samen met enkele andere leden van het hackerscollectief Lurk gearresteerd op verdenking van het hacken van een aantal banken.
Tegenover de rechter verklaarde hij afgelopen augustus dat hij al jaren met de FSB samenwerkt en in opdracht van deze dienst zou hebben ingebroken bij de Democraten en enkele Amerikaanse defensiebedrijven. "Als ik ergens schuldig aan ben, dan is het dat ik voor de staat werkte", zei Kozlovski tijdens de zitting waarop het over het verlengen van zijn voorarrest ging. "Nu zitten we in de gevangenis. Het doet me pijn dat mensen van de FSB zo met ons omgaan."
Het nieuws van Kozlovski's opmerkelijke bekentenis werd gisteren door de onafhankelijke Russische nieuwssite The Bell wereldkundig gemaakt, nadat een bandopname van de zitting onlangs op de Facebookpagina van Kozlovski was opgedoken. De hacker, die in een gevangenis in Moskou zit, zegt dat hij werd aangestuurd door een FSB-agent met de schuilnaam Ilja. Volgens Kozlovski zou dat Dmitri Dokoetsjajev zijn, een majoor van de FSB. Maar het is ook mogelijk dat Kozlovski het verhaal heeft verzonnen om zich voor te doen als een brave dienaar van de Russische staat.
Dokoetsjajev komt zelf ook uit het hackerswereldje. Enkele jaren geleden begon hij voor de FSB te werken, waarschijnlijk om te voorkomen dat hij voor de rechter zou worden gesleept wegens computerinbraken. Eind vorig jaar werd hij opeens gearresteerd, samen met zijn baas Sergej Michajlov, de chef van de cybercrime-afdeling van de FSB. Ook werd een vroegere medewerker van het cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab, Roeslan Stojanov, opgepakt.
Volgens Russische media worden de drie beschuldigd van landverraad. Zij zouden de Amerikanen informatie hebben doorgespeeld over de Russische hacks en de pogingen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Anderen beweren dat ze zijn opgepakt omdat ze smeergeld van buitenlandse inlichtingendiensten hebben aangenomen in ruil voor informatie over criminele hackers die vanuit Rusland banken en bedrijven in het buitenland beroven. Bij Michajlov in huis zouden de autoriteiten volgens de Kremlingezinde tv-zender Life 12 miljoen dollar hebben gevonden.
Het is bekend dat Michajlov namens de FSB contacten onderhield met buitenlandse diensten, waaronder de Nederlandse politie, over cybercriminelen. Dokoetsjajev werd eerder dit jaar door de Amerikaanse justitie aangeklaagd wegens het hacken van Yahoo, waarbij in 2014 de gegevens van een half miljard gebruikers van de dienst werden ontvreemd. Een Russisch-Canadese hacker die voor die inbraak was ingehuurd door de FSB, heeft inmiddels tegenover een Canadese rechtbank bekend.
Bron:
https://www.demorgen.be/buitenland/...ienst-be68ffc9/
Mening: Ik vind dat we hier weer gaan teruggrijpen op een manier van de legitimatie en het legitiem zijn van Trump zijn overwinning. Het wordt al lang gezegd dat er Russen achter zitten en ook dat ze samenwerkten met de VS voor een groot geldbedrag ten koste van de internetveiligheid van de democraten. Dit ligt allemaal al lang op tafel en met dit erbij zal dit wel weer wat leven in de brouwerij brengen omtrent de banden Rusland-Amerika. Dat er meerdere zijn opgepakt vorig jaar is ook wel een beetje verdacht want ze werkten allebei op hetzelfde bedrijf en allebei ging heet om het internet juist veilig te houden in plaats van alles te hacken omtrent de democraten. Wat me ook wel een beetje verontrust en me meer naar de kant van een frauduleuze overwinning van Trump doet neigen is de 12 miljoen dollar die gevonden werd in de woonplaats van één van de verdachten. Het valt toch op hoe de mensen die opgepakt zijn of voor de veiligheidsdiensten werkten of juist voor internetveiligheid. Het is natuurlijk ook makkelijk om binnen te dringen in files als je zelf de beveiliging van de virusdetectoren kent, vandaar de banden met de Kaspersky medewerker misschien. Tock vind ik dat er nog meer bekentenissen of bewijzen moeten worden gevonden tegen dat we er een definitief besluit uit kunnen trekken.