‘Een kernoorlog is één woedeaanval van ons verwijderd’
Setsuko Thurlow uit Japan, die de atoombom op Hiroshima heeft overleefd, en Beatrice Fihn van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) hebben zondag in Oslo tijdens een plechtigheid officieel de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen. ICAN waarschuwt: ‘Het risico is vandaag veel groter dan tijdens de Koude Oorlog.’
‘We hebben de keuze: het einde van kernwapens, of het einde van ons’, waarschuwde Beatrice Finh van ICAN. De organisatie kreeg zondag de Nobelprijs voor de Vrede voor haar ‘werk om aandacht te vragen voor de catastrofale gevolgen van eender welk gebruik van kernwapens’.
‘De dood van miljoenen mensen is slechts één woedeaanval verwijderd. Eén moment van paniek kan leiden tot de vernietiging van staden en miljoenen inwoners’, benadrukte Finh.
De Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens is volgens het Nobelprijscomité de ‘belangrijkste uit de burgers voortgesproten actor die heeft geprobeerd een verbod op atoomwapens te laten instellen onder het internationaal recht’.
De ICAN is een coalitie van 468 ngo’s uit 101 verschillende landen, met hoofdkwartier in Genève. De organisatie was de drijfkracht achter het historische, zij het eerder symbolische, antikernwapenverdrag dat op 7 juli werd aangenomen door 122 VN-lidstaten. Symbolisch, want geen van kernmachten en de NAVO-lidstaten - waaronder dus ook België - doet eraan mee.
‘Wie gelooft die mensen nog?’
Een van organisaties die deel uitmaakt van ICAN, Pax Christi, maakte van het momentum gebruik om de Belgische regering op haar beloftes uit het verleden te wijzen. Pax Christi verwijt de Belgische regering dat die geen werk maakt van de verwijdering van kernwapens uit Kleine Brogel.
Pax Christi lanceerde in november 2017 ook een ‘Nobel Pledge’, waarin politieke mandatarissen gevraagd werd om binnen de huidige legislatuur concrete stappen te zetten om België kernwapenvrij te maken. ‘Ondanks herhaaldelijk aandringen wilde geen enkel federaal parlementslid van N-VA, CD&V en Open VLD de Nobel Pledge ondertekenen. En dat ondanks een parlementaire resolutie uit 2015 die België vraagt stappen te ondernemen om het grondgebied helemaal kernwapenvrij te maken.’
‘Het is ongezien dat een parlement weigert om zijn eigen resoluties uit te voeren. De meerderheid beweert concrete alternatieven te hebben voor ondertekening van het VN-kernwapenverbod, maar weigert elke concrete inspanning om België kernwapenvrij te maken’, stelt Willem Staes van Pax Christi. ‘Wie gelooft die mensen nog?’
Nobelprijzen
In de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn zondag de Nobelprijzen voor Geneeskunde, Fysica, Scheikunde en Literatuur uitgereikt. Ook de winnaar van de officieuze Nobelprijs van Economie werd gehuldigd tijdens de ceremonie, die plaatsvond in aanwezigheid van koning Karel XVI Gustaaf. De ceremonie stond dus los van de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede, die eerder op de dag al in Oslo plaatsvond.
De koning reikte zelf de prijzen uit aan de in totaal elf verschillende laureaten. Zo werden onder meer de Brits-Japanse auteur Kazuo Ishiguro (Literatuur) en de ontdekkers van de zwaartekrachtgevolven - de Amerikanen Rainer Weiss, Barry Barrish en Kip Thorne (Fysica) - gelauwerd.
De andere winnaars waren de Zwitser Jacques Dubochet, de Amerikaan Joachim Frank en de Brit Richard Henderson (Chemie), de Amerikanen Jeffrey Hall, Michael Rosbash en Michael Young (Geneeskunde) en de eveneens uit de VS komende Richard Thaler (Economie).
Bron: De Standaard, 10/12/2017,
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171210_03235010
Mening:
De titel spreekt meteen voor zich. Het is inderdaad een feit dat er steeds meer wordt gedreigd met een kernoorlog, vooral tussen Amerika en Noord-Korea. Deze forse uithalen blijven voorlopig enkel dreigementen. In het artikel komt ook de Nobelprijswinnaar van de Vrede aan bod, namelijk ICAN. Het is een coalitie van 468 ngo's, waaronder ook de Belgische organisatie Pax Christie. Ik vind het zeker een verdiende winnaar van de Nobelprijs. Het snijdt een thema aan dat tegenwoordig heel actueel en herkenbaar is. Vele landen, waaronder veel grootmachten, beschikken over kernwapens. De kracht van deze kernwapens valt zeker niet te onderschatten. Het is daarom ook zo dat mensen met schrik leven in deze tijden. Oorlog in deze tijd wordt niet meer gevoerd te paard. Dit haalt de titel ook heel fel aan. Men kan in één seconde de tegenstander bruut uitroeien. Ik besef dit al te goed. De gevolgen zijn gegarandeerd niet zonder gevolgen. Ik hoop dat ICAN een impact kan hebben en dit antikernwapenverdrag nog verder kan uitbreiden. Ik denk dat de meerderheid van de bevolking zich hier ook bij aansluit.