Egyptische archeologen hebben in de stad Luxor twee oude grafkamers uitgegraven. De zowat 3.500 jaar oude kamers bevatten onder meer verschillende mummies, beelden, aardewerk, kleurrijke inscripties en grafzegels, zei minister voor Oudheid Khaled al-Enani. Hij kondigde verdere ontdekkingen aan voor de toekomst.
De tombes stammen waarschijnlijk uit de achttiende dynastie van het oude Egypte, meldden de Egyptische autoriteiten volgens de BBC. De tombes werden zo'n twintig jaar geleden al gevonden, maar nu voor het eerst uitgegraven. "Het is echt een uitzonderlijke dag", zei minister van Oudheden, Khaled al-Anani.
De tombes bevinden zich in de buurt van Luxor, vlakbij de tempel van Hatsjepsoet en de Vallei der Koningen. Van wie ze zijn is niet bekend. Mogelijk gaat het om hooggeplaatste ambtenaren.
Het graf is het laatste van verschillende archeologische vondsten in Egypte dit jaar. In april vonden archeologen acht mummies in een andere grafkamer, eveneens in Luxor. In maart ontdekten ze een bijzonder groot beeld in een achterbuurt in Caïro, dat waarschijnlijk koning Psammetichus voorstelt.
Bron: De Morgen, 9-12-17,
https://www.demorgen.be/buitenland/...gypte-b059c650/
Eigen mening: Ik vind het echt leuk om te horen want het verbaasd me hoeveel vondsten er nog ontdekt worden in de wereld. Ik vind het heel goed dat hier nog steeds naar gezocht wordt omdat het vooral nieuwe inzichten aan onze geschiedenis toevoegt. Elke vondst kan belangrijk bronmateriaal worden om meer uitleg te krijgen over het verleden. Zeker zo'n grote ontdekkingen zoals grafkamers en beelden zijn belangrijk en nu ook omdat ze waarschijnlijk van een lange tijd geleden zijn aangezien het hier gaat om Egypte. Ik vind het zelfs spijtig dat ze niet eerder uitgegraven werden als ze toch al zo'n twintig jaar geleden ontdekt waren. Wie weet hoeveel verder we nu dan wel niet stonden. Ik hoop dat het nog vele positieve gevolgen zal opleveren zoals meer inzicht in ons verleden.