Een stormloop op een politiebus heeft de Oekraïense etterbuil doen barsten. Oppositieleider Michail Saakasjvili kraait victorie en eist het ontslag van president Petro Porosjenko.
Terwijl de Russische president Vladimir Poetin heerst over de Krim - het door hem geannexeerde schiereiland - en separatisten het oosten van het land bezetten, broeit het ook in de rest van Oekraïne. Want de revolte die in 2014 een einde maakte aan het pro-Russische regime heeft niet de verhoopte resultaten opgeleverd. Vooral president Petro Porosjenko, ooit op het schild gehesen als ‘s lands hoop in bange dagen, ligt onder vuur voor corruptie en machtsmisbruik.
Jullie hebben me mogelijk gered van de dood.
Michail Saakasjvili Georgische ex-president
De onvrede barstte dinsdag in alle hevigheid los toen agenten in de hoofdstad Kiev de Georgische ex-president Michail Saakasjvili arresteerden. Saakasjvili ontpopte zich de afgelopen maanden tot de meest in het oog springende criticus van Porosjenko. Na de arrestatie bestormden honderden aanhangers de politiebus waarin de oppositieleider zat en wierpen ze barrikades op in de straten van Kiev. Uiteindelijk slaagden ze er in Saakasjvili te bevrijden.
‘Jullie hebben me mogelijk gered van de dood’, zei een triomferende Saakasjvili - hij maakte het V-teken terwijl een handboei aan zijn hand bengelde -, ‘en daarom behoort mijn leven jullie toe.’ Hij riep de Oekraïeners op ‘het parlement te dwingen de criminele bende van de macht verdrijven die wordt geleid door Porosjenko, de verrader van Oekraine’. Vervolgens leidde hij zijn aanhangers naar het parlement om het vertrek van de president te eisen.
Het was uitgerekend Porosjenko die twee jaar geleden Saakasjvili naar Oekraïne haalde om er gouverneur te worden van de regio Odessa. Al snel zat er een haar in de boter tussen de twee. Volgens de Georgische ex-president, die inmiddels de Oekraïense nationaliteit had gekregen, sabotteerde Porosjenko zijn strijd tegen de diep ingebakken corruptie. Het regime verweet de gouverneur dan weer incompetentie.
In november vorig jaar stapte Saakasjvili op als gouverneur en gooide hij zich op het oppositiewerk. Porosjenko nam wraak door hem afgelopen zomer de Oekraïense nationaliteit af te pakken, net toen Saakasjvili in het buitenland verbleef. Na enkele vruchteloze pogingen slaagde hij er in september in terug te keren naar Oekraïne. Hij wist over de grens te glippen toen zijn aanhangers een grenspost bestormden.
Volgens de Oekraïense regering maakt Saakasjvili deel uit van een buitenlands complot om Porosjenko van de troon te stoten. Ze beschuldigen hem ervan geld te hebben gekregen van een bondgenoot van de vorige president, de pro-Russische Viktor Janoekovitsj. Die vluchtte in 2014 naar Rusland na massale straatprotesten. Het geld zou dienen om de protesten te financieren en een nieuw regime te installeren dat Moskou gunstiger gezind is.
De autoriteiten gaven Saakasjvili gisteren 24 uur om zichzelf aan te geven. ‘Hij kan het land, waarvan hij zo veel houdt, behoeden voor onnodige schokken’, klonk het. Saakasjvili hangt een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd. Maar hij kan ook uitgewezen worden naar zijn thuisland Georgië, waar hij ook is aangeklaagd. Saakasjvili noemt zowel de Oekraïense als de Georgische beschuldigingen politiek gemotiveerd.
Bron: geraadpleegd op 5/12/2017 (23:21)
op
https://www.tijd.be/dossier/Europar...1&ts=1512511896
Mijn menig: Hoe lang is het al geleden dat iemand van de problematiek in de Krim gehoord heeft? Stilaan zijn de berichtgevingen over dit probleem in de media gestopt. Mensen blijken te vergeten dat Rusland alles te maken had met de illegale annexatie van de Krim waarbij veel bloed vergoten is. Ondertussen zal het WK voetbal wel plaatsvinden in Rusland. Ik stel mij hier toch vragen bij, maar daarover gaat het nu niet.
Iets dat deze dagen terug lijkt te komen is dat een revolutie uitbreekt in een aantal landen en dat daar dan vervolgens een leider aan de macht komt die niet bepaald beter is dan de vorige persoon die het land bestuurde. Dat de ex-gouverneur nu opgepakt gaat worden omdat hij kritiek uit tegenover de president is alles behalve democratisch. Het is goed dat zijn aanhang de politie heeft tegengehouden, wie weet wat er anders gebeurt was.