De Kroatische oud-generaal Slobodan Praljak is vermoedelijk overleden aan hartfalen nadat hij het gif kaliumcyanide had ingenomen. Dat blijkt uit de eerste voorlopige resultaten van de toxicologische test, meldt het Openbaar Ministerie (OM).
Praljak nam woensdag tijdens een zitting van het Joegoslavië-Tribunaal het gif in. Hij was kort daarvoor in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar cel wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij overleed enkele uren later in het ziekenhuis.
Tijdens de autopsie waren twee Kroatische deskundigen aanwezig. In overleg met het Joegoslavië-Tribunaal en de Kroatische autoriteiten waren zij als waarnemers bij de sectie toegelaten. De definitieve doodsoorzaak wordt vastgesteld zodra de eindrapportage beschikbaar is.
Burgeroorlog in Bosnië
De 72-jarige Praljak, de ex-premier en vier andere voormalige politieke en militaire kopstukken van de Kroatische Republiek Herceg-Bosna, een ministaatje ten tijde van de burgeroorlog in Bosnië, hoorden woensdag de definitieve straf van het VN-hof tegen hen. Alle vijf stonden zij terecht wegens oorlogsmisdaden tussen november 1991 en april 1994.
Het proces tegen de kopstukken begon voorjaar 2006. Praljak was toen 61 jaar. Ook in eerste aanleg kreeg hij twintig jaar cel opgelegd.
De dramatische gebeurtenis vond plaats rond de laatste uitspraak van het Joegoslavië-Tribunaal, dat in de huidige vorm ophoudt te bestaan.
Het onderzoek naar de dood van de Kroaat ligt in handen van het OM in Den Haag. In eerste instantie focust het onderzoek zich op hulp bij zelfdoding en overtreding van de Geneesmiddelenwet. Het Joegoslavië-Tribunaal laat, als aanvulling op het Nederlandse onderzoek, zelf een onafhankelijk onderzoek instellen naar de eigen manier van werken. Dit is volgens het tribunaal standaardprocedure.
Mening: Ze zijn al sinds 2006 bezig met de veroordeling van de 5 mensen die hiervoor terechtstonden waarvan Praljak er 1 was. Praljak heeft aan zelfdoding gedaan. Misschien om alles achter zich te laten en zijn laatste jaren niet in de cel hoeft te zitten. We kunnen wel onderzoeken gaan doen naar de dood van Praljak maar is dat nog wel nodig? De man was al bijna 70, die 20 jaar cel had hij met moeite overleeft. De kans dat hij daglicht nog ging terugzien buiten de muren van de gevangenis. Als hij al zo lang terechtstond wegens oorlogsmisdaden en onmenselijkheden, hadden we er dan al niet veel eerder mee moeten beginnen? Of als de procedure sneller en directer was gegaan, was Praljak dan zover geraakt dat hij de kans op zelfdoding had? Ik weet het niet maar ik denk dat de rechtsystemen nog veel kan leren zodat de processen sneller en makkelijker verlopen.
Bron:
https://www.demorgen.be/buitenland/...falen-b2b51725/