Politiewaakhond ziet in heel België dezelfde problemen als bij Brusselse rellen
Lang niet alleen de Brusselse politie ondervindt grote problemen bij rellen of andere grote evenementen. De politiewaakhond Comité P waarschuwt in een nieuw rapport dat politiezones over heel België (grote) problemen hebben om de nodige politieversterking te krijgen.
Na de rellen in Brussel reageerde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) verbaasd op de (belabberde) actie van de Brusselse politie. Hij bestelde al een rapport van de Algemene Inspectie, de andere politietoezichthouder naast het Comité P. Die wees al gauw op problemen met de communicatie en met de politieversterking. De minister noemde het onder meer ‘zeer merkwaardig’ dat in Brussel geen plan bestaat over hoe het commando moet verlopen als veel versterking nodig is. ‘Wat me echter het meest verwonderd heeft, is het gebrek aan coördinatie tussen de
Brusselse zones.’
Maar een nieuw rapport van het Comité P, dat woensdag achter gesloten deuren in de Kamer is besproken, toont aan dat er lang niet alleen sprake is van een ‘Brussels probleem’. In heel België zijn er problemen om politieversterking te krijgen en te coördineren bij rampen en evenementen, zoals rellen, sportwedstrijden en manifestaties. Het gaat zo ver dat politiezones categoriek weigeren andere zones te helpen. Sommige politiezones vragen al geen versterking meer aan de federale politie, omdat die vaak niet thuis geeft.
Comité P
De kritiek op de Brusselse aanpak bij de jongste rellen ging vooral over een gebrek aan coördinatie om versterking te krijgen uit andere politiezones en over de manke communicatie tussen de Brusselse zones. Over heel België beschikt de politie nochtans over ‘directeurs-coördinatoren’ (DirCo’s) die, zoals de naam het zegt, dat moeten coördineren voor de ruim 180 politiezones in ons land. Maar die DirCo’s klagen in het rapport aan dat de problemen al lang bekend zijn, maar niet opgelost raken.
‘Het is een open deur intrappen als het Comité P (nogmaals) van de DirCo’s de bevestiging krijgt dat het solidariteitssysteem in de praktijk niet werkt.
Elke directeur-coördinator heeft wel een verhaal over een of meerdere politiezones in zijn arrondissement die weigeren versterking te leveren.
Terwijl de DirCo’s aangeven dat ze die zones al tevergeefs benaderden om hun noodzakelijke medewerking te krijgen.’ Ze hekelen dat geen gebruik wordt gemaakt van het bestaande sanctiemechanisme om die politiezones tot medewerking te dwingen.
Het schoentje knelt niet alleen bij de versterking vanuit andere lokale politiezones. ‘Ook in de federale politie verloopt de toekenning van personeel niet vlekkeloos. Als verschillende evenementen gelijktijdig plaatsvinden of als versterking van lange duur nodig is, weigert ook de federale politie hulp te bieden. Omdat het zou gaan om ‘niet-gespecialiseerde steun’ en omdat dat niet de kerntaak van de federale politie zou zijn’, staat in het rapport.
Ook hier klagen de DirCo’s dat ze daar niets tegen kunnen ondernemen (‘geen trekkingskracht hebben’).
Het Comité P besluit dat de coördinerende politiedirecteurs wel de verlangens en de behoeftes van de politiediensten hebben geďnventariseerd. Maar zonder een eigen pool aan politiemensen kunnen de DirCo’s daar niet aan voldoen. ‘Het gebrek aan een eigen operationale capaciteit hypothekeert (ernstig) hun daadwerkelijke of gewenste ondersteuning. Het behoeft dan ook geen verder betoog dat er vandaag weinig of geen sprake is van een arrondissementeel (operationeel) beleid.’
Met als gevolg dat veel politiezones in het land, niet alleen in Brussel, de handdoek in de ring gooien. ‘Enkele DirCo’s geven zelfs aan dat bepaalde lokale politiezones weinig of geen beroep meer doen op federale ondersteuning, omdat regelmatig niet aan de vraag kan worden voldaan.’
Daarom vraagt het Comité P aan de top van de federale politie om voor de DirCo’s toch in een ‘minimale dienstverlening’ te voorzien.
Koenraad Degroote
N-VA-Kamerlid
Naast rellen en andere ‘evenementen’ hebben de politiekorpsen ook nood aan versterking voor onder andere het groeiende aantal wegcamera’s, voor rampenplanning en voor het aanpakken van specifieke criminaliteitsfenomenen die hun zone teisteren.
Ook de training van het politiepersoneel dat steun moet bieden bij evenementen, laat te wensen over, blijkt uit het rapport. En de interventietechnieken van de politie bij evenementen worden te weinig geëvalueerd.
Het Comité P vroeg de commissaris-generaal van de federale politie, Catherine De Bolle, om een reactie, maar die had ‘momenteel geen opmerkingen’ over het rapport.
Koenraad Degroote (N-VA), een van de parlementsleden die het rapport woensdag mee besprak, bevestigt de klachten in het rapport. ‘Ik deel de bekommernissen van de DirCo’s dat ze te weinig info krijgen. Maar de weigering van politiezones om steun te bieden aan andere zones moet nu voor eens en voor altijd gedaan zijn. Een nieuwe rondzendbrief van minister Jambon voorziet zowel in sancties als in beloningen voor zones. Die moeten eindelijk verandering brengen in dit aanslepende probleem.’
Bron: De Tijd,
https://www.demorgen.be/, 30 november 2017
Mening: Ik denk dat iedere Belg ermee eens is dat dit een schande is. We moeten erop vertrouwen dat de polities ons beschermd, dat ze alles onder controle hebben voor het welzijn van de burgers. Maar dit is niet het geval, wat niet door de beugel kan. De politie wordt getraind om ons te beschermen op evenementen, het kan niet zijn dat ze deze trainingen niets uithalen en ze ons niet kunnen helpen als het echt moet. Ik vind dat de politie niet moet verschieten als meerdere mensen tegen hen gaan keren, hen niet meer vertrouwen.