Hebben antibiotica in veevoer salmonella resistent gemaakt tegen het meest gebruikte antibioticum?
Onderzoekers van het Franse Pasteur Instituut hebben aanwijzingen gevonden dat antibiotica die in de jaren 50 preventief aan veevoer werden toegevoegd, de salmonellabacterie mogelijk resistent hebben gemaakt tegen ampiciline, een van de meest gebruikte antibiotica.
De onderzoekers hebben een zogenaamde retrospectieve studie uitgevoerd, waarbij ze 288 stalen van een bepaalde salmonellabacterie hebben bekeken. Die stalen waren tussen 1911 en 1969 verzameld in 31 landen, en waren zowel afkomstig van mensen, dieren, voedingswaren als veevoer. De onderzoekers hebben de stalen een voor een getest op hun gevoeligheid voor antibiotica. 11 stalen bleken resistent te zijn tegen ampicilline, een afgeleide van het antibioticum penicilline.
Ontdekking uit 1958
Ampicilline werd ontdekt in 1958 en werd maar eerst in 1961 gecommercialiseerd. 3 van de resistente stalen dateren van 1959 en 1960, dus van voor de periode waarin ampicilline voorgeschreven kon worden door artsen. De onderzoekers besluiten daaruit dat de salmonellabacterie, of toch een bepaalde soort, vermoedelijk resistent geworden is bij vee.
In de jaren 50 en 60 was het in Europa en Amerika namelijk gebruikelijk om aan veevoer lage dosissen penicilline toe te voegen, om zo te voorkomen dat dieren ziek zouden worden. De salmonellabacterie heeft zich bij een aantal dieren waarschijnlijk zo ontwikkeld dat ze resistent geworden is tegen ampicilline, dat familie is van penicilline. De resistente bacteriën hebben zich vervolgens verspreid naar andere dieren en mensen.
Zelfde aanpak bij mens en dier
In opkomende economieën in het zuiden worden bij vleesproductie nog altijd veel preventieve antibiotica gebruikt. Wetenschappers pleiten ervoor om daar strenger op toe te zien. Menselijke en dierlijke gezondheid mogen niet los van elkaar worden gezien, omdat ziektes van de mens kunnen overgaan op dieren en omgekeerd. Daarom moet het antibioticagebruik bij mens en dier op dezelfde manier worden gereglementeerd, aldus de wetenschappers.
Bron: Hebben antibiotica in veevoer salmonella resistent gemaakt tegen het meest gebruikte, W. Schepens voor VRT NWS (2017). Geraadpleegd op 30/11/2017 via
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/1...almonellaresis/
Mening: Ik ben van mening dat al die antibiotica nergens goed voor is. De stoffen die deze dieren toegediend krijgen komen ook terecht in onze melk en ons vlees. Ik denk dat het toedienen van antibiotica bij dieren ook een beetje lobbypraktijken zijn van de farmaceutische industrie. Men zou moeten stoppen met het toedienen ervan omdat zelfs het kleinste kind weet dat verkeerd gebruik kan zorgen/zorgt voor resistentie. Men zou moeten stoppen met het eten van vlees en drinken van melk van vee in de "gewone" vee-industrie. Of je kan opteren voor bio. Biologisch is ook niet de ideale oplossing, maar er zijn al wel veel strengere regels in verband met toedienen van medicijnen en hormonen. Ik hoop dat er naar de toekomst toe toch strengere regels komen op al die
rommel dat bij ons, maar in de eerste plaats ook bij die dieren terechtkomt. Vroeger deed men dit allemaal niet en werd er ook niemand ziek. Als het vlees goed gebakken is of de melk goed gepasteuriseerd, is het merendeel van de slechte bacteriën wel uitgeroeid. Ik denk ook dat het immuunsysteem van de mens er ook op achteruit zal gaan. Binnenkort worden we voor het minste ziek omdat we nergens meer tegen kunnen!