Een wereldwijd tekort aan zuivel laat zich ook in ons land voelen.
Het is even wennen voor wie opgegroeid is met de intussen verdwenen Europese boterberg en melkplas, maar net als de rest van de wereld kampt ook Europa met een schaarste aan boter.
In Frankrijk is de hashtag #beurregate al wekenlang trending, doorgaans met foto's van lege zuivelrayons in de supermarkten.
De 'botercrisis' leverde misschien wel de opmerkelijkste passage op bij de vele kwartaalupdates van beursgenoteerd Brussel. De landbouw- en voedingsholding Floridienne waarschuwde dat haar afdeling 'feestvoeding' te lijden heeft onder de boter- en eierschaarste.
De boterschaarste laat zich ook voelen in de maandelijkse inflatiecijfers van de federale overheidsdienst Economie. Ogenschijnlijk is het leven niet zo heel veel duurder geworden. De inflatie stijgt heel licht, van 2 naar 2,07 procent.
Maar het plaatje verandert grondig voor wie onder de motorkap van de inflatiekorf, de uitgebreide korf producten waaruit de FOD Economie 'dé' inflatie distilleert, kijkt. Boter is veruit de sterkst stijgende component, met jaar op jaar een stijging van liefst 30 procent. Een stijging die zich op de globale consumentenprijzenkorf nauwelijks laat merken, aangezien boter maar 0,2 procent van de korf vertegenwoordigt.
Eieren zijn op een jaar tijd een vijfde duurder geworden
Ook andere zuivelproducten stijgen stevig in prijs: eieren zijn 20 procent duurder dan in november 2016, magere en halfvolle melk is in een jaar tijd 10 procent duurder geworden en volle melk 6 procent. Dat voeding globaal toch slechts 1,6 procent duurder geworden is, is vooral te danken aan prijsdalingen voor aardappelen (-7%) en verse groenten (-3,5%).
Het weekblad The Economist zoomde onlangs in op de 'botercrisis'. In 2015 maakte de Europese Unie helemaal komaf met het quotasysteem voor melkproducenten. Een aantal kleinere zuivelboeren gaf er sindsdien de brui aan.
China ontdekt croissant
Tegelijk is de jongste jaren het 'werelddieet' ingrijpend veranderd. De wereld - China op kop - eet veel meer zuivel. 'China heeft de croissant ontdekt', vat Emmanuelle Auriole van de Toulouse School of Economics het in The Economist samen. Tegelijk zijn ook in het Westen de eetgewoonten aan het veranderen: suiker is uit den boze, maar tot voor kort verketterde klassiekers als volle melk, boter en kaas zijn weer helemaal 'in'.
Het resultaat: de wereldwijde zuivelprijsindex van de FAO, de voedselwaakhond van de Verenigde Naties, boekte recentelijk een hausse waar zelfs de Nasdaq-index nog een punt aan kan zuigen. In oktober was er een terugval, maar jaar op jaar is er nog altijd een stijging met 18 procent
Bron: 29/11/2017,
https://www.tijd.be/politiek-econom...eworden/9957950
Mening: Wij als consument beseffen niet waarmee we bezig zijn. De bevolking heeft gemiddeld een te hoge ecologische voetafdruk. Ik vind dat wij onze eetgewoontes moeten aanpassen zodat er terug een evenwicht is tussen produceren en consumeren. De overheid is genoodzaakt om de prijzen van de zuivelproducten te verhogen. Zo gaat de consument vanzelf zuiniger omspringen met het verbruiken van dit product. Als bevolking kan je niet klagen over deze procentuele stijging. We hebben dit zelf in de hand gewerkt. Dit fenomeen is door ons zelf gecreëerd en we kunnen dit oplossen door gas terug te nemen. Het heeft tijd nodig om het evenwicht terug te herstellen. Vanaf dit hersteld is, zal er niet lang een stijging optreden. De vraag: is iedereen bereid om hieraan deel te nemen ?